Κοινοβουλευτικό καταφύγιο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με «αντάλλαγμα» να μην κάνει πράξη την απειλή του για απόσυρση της εμπιστοσύνης του κόμματός του προς το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα φέρεται να ζήτησε ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επεισοδιακής τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο «Μακεδονικό».


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. ήταν αυτός που στην τελευταία συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα έθεσε ως όρο για τη μη πτώση της κυβέρνησης την εξασφάλιση «εγγυήσεων» για το δικό του πολιτικό μέλλον και μερικών ακόμη πιστών βουλευτών του κόμματός του, αν και στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση φέρεται να του είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας, ώστε να τον διευκολύνει στην προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών.


Το χρονικό αυτής της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης έχει ως εξής: Οταν σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, διεμήνυε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι με τον Αλ. Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι τέλους, η φράση του αυτή έμοιαζε περισσότερο με απειλή παρά με δέσμευση για την τήρηση του συμφώνου πολιτικής τους συμβίωσης στη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος της θητείας.


Με αιχμή την υπόθεση του «Μακεδονικού», από την οποία ο Π. Καμμένος προσπάθησε να «απεμπλακεί» ανεπιτυχώς ουκ ολίγες φορές, ελπίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα πάρει την κάτω βόλτα στις δημοσκοπήσεις, το «μαζί μέχρι τέλους» μετουσιώθηκε σε τριπλή απειλή, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσες ήταν οι φορές που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας το τελευταίο εξάμηνο έφερε τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του, εκβιάζοντας με αποχώρησή του από την κυβέρνηση, εάν δεν απομάκρυνε από το υπουργείο Εξωτερικών τον Ν. Κοτζιά. Το «ή εγώ ή αυτός» ήταν η μόνιμη επωδός στις συναντήσεις του με τον Αλ. Τσίπρα.


Ο πρωθυπουργός έτσι «ακροβατούσε» σε τεντωμένο σχοινί, το οποίο από τη μια άκρη κρατούσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και από την άλλη ο Ν. Κοτζιάς, ο οποίος επίσης είχε στυλώσει τα πόδια, διότι στις απαιτήσεις του Π. Καμμένου για «εκπαραθύρωσή» του από την κυβέρνηση, ο ίδιος με τη σειρά του διεμήνυε στο Μέγαρο Μαξίμου πως ως επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω» έχει τα ίδια δικαιώματα στην ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ισχυριζόμενος πως «αν ο Π. Καμμένος έχει πέντε βουλευτές, έχω και εγώ άλλους τρεις», που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δεδηλωμένη, εννοώντας, εκτός από τον ίδιο, τον Ν. Τόσκα, τη Γ. Γεννιά και τον Γ. Τζιμάνη.


ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ


Η πρώτη νύξη του Αλέξη Τσίπρα στον Π. Καμμένο να δει με θετικό μάτι το ενδεχόμενο πολιτικής συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εθνικές εκλογές, δηλαδή της κοινής καθόδου των δύο κομμάτων, στα πρότυπα μιας αντίστοιχης συνεργασίας όπως αυτή της Κουμουνδούρου με τους Οικολόγους Πράσινους, έγινε τον περασμένο Μάιο, κάτι που ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας φέρεται να το είχε εκμυστηρευθεί στις κλειστές συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος.


Το γεγονός άλλωστε ότι δεν αποδέχτηκε να μείνει «εκτός κυβέρνησης» πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών ήταν επειδή θεώρησε πως η επίμαχη πρόταση του Αλ. Τσίπρα ήταν ένας εύσχημος ελιγμός για να τον «ξεφορτωθεί» και να προχωρήσει ανενόχλητος την υπόθεση του «Μακεδονικού». Οπως είχε αποκαλυφθεί σε εμπιστευτικές συνεδριάσεις των ΑΝ.ΕΛ., η πρόταση που είχε θέσει τον περασμένο Μάιο ο Αλ. Τσίπρας στον Π. Καμμένο ήταν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, παρέχοντάς του τη διαβεβαίωση πως στις εθνικές εκλογές τόσο ο ίδιος όσο και κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματός του θα «τακτοποιηθούν» ως «συνεργαζόμενοι» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Την ιδέα, δηλαδή, να είναι ο Π. Καμμένος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ την έβαλε πρώτη φορά στο τραπέζι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, όταν είχαν αρχίσει να κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού.


Τελικώς, ο Π. Καμμένος αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε μια τέτοια «ρεαλιστική» επιλογή, εκτιμώντας πως μπορεί στο τέλος ο Αλ. Τσίπρας να αθετήσει τον λόγο του και ως εκ τούτου επέλεξε να δώσει τον αγώνα του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, διατηρώντας ταυτόχρονα την υπουργική του καρέκλα και ελπίζοντας ότι στο τέλος θα «στείλει στο σπίτι του» τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Στην πορεία απεδείχθη πως αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο.


Εν τω μεταξύ, ο ίδιος και το κόμμα του άρχισαν να απαξιώνονται με ραγδαίους ρυθμούς στα μάτια της κοινής γνώμης και στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα στην τελευταία συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου να επαναφέρει ο ίδιος το σενάριο της συμμετοχής του, ως συνεργαζόμενος ο ίδιος και ένας αριθμός στελεχών των ΑΝ.ΕΛ., στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.