Τελικά, έχουν ή δεν έχουν πρόβλημα οι τράπεζες; Ηταν κερδοσκόποι πίσω από το κραχ της Τετάρτης ή κάτι «βλέπουν» οι αγορές; Υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα νέων κεφαλαιακών αναγκών;

Το μόνο σίγουρο, πριν μπει κανείς στην «καρδιά» του ζητήματος, είναι ότι η κυβέρνηση «πιάστηκε στον ύπνο» κι αυτό αποτυπώθηκε στη νευρικότητα που εκδήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, λίγες ώρες μετά το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα σημάδια υπήρχαν κι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πέφτει από τα σύννεφα.

Τα τραπεζικά χαρτιά έχουν περιέλθει σε δίνη εδώ και εβδομάδες, αλλά έως τώρα η κυβέρνηση είτε υποτιμούσε το πρόβλημα είτε είχε επιλέξει την τακτική της στρουθοκαμήλου, με αποτέλεσμα να τρέχει τώρα για να το μαζέψει, πριν λάβει συστημικές διαστάσεις.

Ωστόσο, πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το ίδιο το πρόβλημα: την «υγεία» των τραπεζών. Ακόμα κι ένας πρωτοετής φοιτητής των Οικονομικών, αν διάβαζε έστω μια-δυο από τις πολλές εκθέσεις και αναλύσεις των τελευταίων εβδομάδων, θα αντιλαμβανόταν ότι οι ξένοι επιμένουν πως τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν με ασφυξία το τραπεζικό σύστημα, παρά τις θετικές επιδόσεις στο τελευταίο εξάμηνο του 2017 και στο πρώτο 6μηνο του 2018.

Διαβάστε περισσότερα στα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν το Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας.