Με κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα αναμένουν στην κυβέρνηση το άνοιγμα του ταμπλό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (κυρίως τη διαπραγμάτευση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου), καθώς εάν επαναληφθεί η εικόνα κατάρρευσης της Τετάρτης, ίσως προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 666,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 653,14 μονάδων (-4,11%) και 684,28 μον. (+0,46%). Η εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν αντικατοπτρίζει το κραχ των τραπεζικών μετοχών, με την Πειραιώς να κλείνει με πτώση 20,73%, τη Eurobank στο -14,69%, την Εθνική στο -5,49% και τη μοναδική τράπεζα που διασώθηκε από το «Βατερλό» να είναι η Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να απέδιδαν το «κραχ» σε κερδοσκοπικές κινήσεις και σορτάρισμα την ίδια ώρα που κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωναν ότι καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση στις τράπεζες, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε από τις τραπεζικές μετοχές αποτυπώθηκε στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η οποία σκαρφάλωσε στο 4,41%, αυξημένη κατά 10 μονάδες βάσης ή 2,35% σε σχέση με το προχθεσινό κλείσιμο.

Η παραπάνω εικόνα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά και για το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2019. 

Μάλιστα δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι ακόμα και η Μέρκελ μπορεί να δεχθεί τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, υπό σκληρούς βέβαια όρους, που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και σε ένα γενικότερο αφήγημα ότι δεν ανατρέπονται οι μεταρρυθμίσεις. Με την εικόνα στις διεθνείς αγορές, κινδυνεύει η αξιοπιστία της χώρας και το Βερολίνο μπορεί να αλλάξει άποψη.

Πού αποδίδεται το κραχ

Το σφυροκόπημα στις τράπεζες ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς ως απόδειξη του γενικότερου ελλείμματος εμπιστοσύνης που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και της αδυναμίας πρόσβασης στις ξένες αγορές χρήματος. 

Ορισμένοι μάλιστα έφταναν στο σημείο να τονίζουν ότι η εικόνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν αντί της λύσης του «μαξιλαριού ασφαλείας» είχε επιλεγεί η λύση της προληπτικής γραμμής πίστωσης, την οποία η κυβέρνηση ξόρκιζε, κατηγορώντας μάλιστα -και με προσωπικές επιθέσεις- τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Ακόμα και το waiver της ΕΚΤ θυσιάστηκε από την κυβέρνηση στο αφήγημα της καθαρής εξόδου. 

Όμως οι τράπεζες που πέρασαν από τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 47,5 δισ. ευρώ του φορολογούμενου, έχουν δει την αξία τους να μειώνεται κατά 2,8 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες. Και στο τέλος, της ημέρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.

Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, από το οικονομικό επιτελείο ζυμώνονται οι ιδέες χρήσης μέρους των 33 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού», ως υποκατάστατο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα κεφάλαια είναι στις τράπεζες (τα άλλα μισά είναι στην ΤτΕ και τα «κλειδιά» κρατά ο ESM).

Θα μπορούσαν λοιπόν τα χρήματα αυτά, αν παραστεί ανάγκη, να χρησιμοποιηθούν για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Τι λένε οι ξένοι οίκοι

H Goldman Sachs που ήρθε με επιτελείο της στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες σημειώνει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των Ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των NPEs τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το β’ τρίμηνο του 2018 . Το εγχείρημα θα βοηθηθεί από το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά μια δυναμική δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και έναν μικρότερο ρυθμό αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όμως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένος.

Oι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, προβλέπει σε σχετικό σημείωμα η Μorgan Stanley απηχώντας τις εκτιμήσεις σχεδόν του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Ταυτόχρονα η Μorgan Stanley γράφει πως βρίσκει υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, παίρνοντας θέση στο debate που εκτυλίσσεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά επιπλέον διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.