Καλεσμένος στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή  «Να' χαμε να λέγαμε» (12:00-13:00) ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στα πρώτα του σχόλια ο κ. Βενιζέλος δεν θα μπορούσε παρά να αναφερθεί στην κατάσταση της οικονομίας σε σχέση με το κραχ στο Χρηματιστήριο.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση επένδυσε επικοινωνιακά στην 'καθαρή έξοδο' και όχι στην ουσία της οικονομίας, στη θωράκιση της οικονομίας και των τραπεζών. Έτσι είμαστε καταδικασμένοι στην αναιμική ανάπτυξη, στη στασιμοχρεοκοπία, όπως έχω πει πολλές φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα το τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης να μην είναι βλαπτικό για τη χώρα, «όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015», όπως θύμισε.

«Αν μετά από τόσα χρόνια, μετά από το τρίτο αχρειάστο μνημόνιο, είμαστε ξανά στο ίδιο σημείο, είναι πραγματικά ανυπόφορο. Η χώρα ήταν σε άλλη κατάσταση στο τέλος του 2014 και τώρα μετά από την περιδίνηση μετά από 3,5 χρόνια δεν γυρίζουμε στο τέλος του 2014. Μακάρι να γυρίζαμε στο τέλος του 2014, αναφέρομαι στο κλίμα. Το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε το 2014 δεν υπάρχει στα τέλη του 2018» συνέχισε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δανειστών που δέχθηκαν τα «υπέρ-υπέρ πλεονάσματα». Αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών στις συντάξεις και το ενδεχόμενο αυτές τελικά να μην γίνουν με «αντάλλαγμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος θύμισε το ενδιαφέρον ΕΕ και ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν έγινε το ίδιο με πιο βάρβαρο και χυδαίο τρόπο με το μεταναστευτικό;»

Για την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα όσα έγιναν γνωστά από τα πρακτικά του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την τοποθέτησή του ότι η επιλογή του «Ίλιντεν» αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού. Παρατήρησε δε ότι τίποτα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν διαψεύσθηκε από την Αθήνα.

«Εγώ είμαι οπαδός της εθνικής γραμμής του 1993, δηλαδή 'ναι' σε μια σύνθεση ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση» επανέλαβε, για να συπληρώσει ότι πάνω στην εθνική γραμμή ο κ. Τσίπρας όφειλε να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο συνεννόησης. 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «υπάρχει ένα πρόβλημα» και ότι με τόσο χαμηλή συμμετοχή υπάρχει ένα δημοψήφισμα που δεν παράγει έννομες συνέπειες.

Αυτό που πλέον τίθεται σε αμφιβολία είναι το περίφημο momentum, ανέφερε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας ότι η κοινωνία της γειτονικής χώρας είναι αδιάφορη για το θέμα. 

Σε ερώτηση για το αν θα ψηφιστεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Ελλήνων, είπε ότι αρχικά χρειάζεται απλή πλειοψηφία, «δηλαδή όσοι την εγκρίνουν να είναι περισσότεροι από αυτούς που την απορρίπτουν», αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει ως μόνο στόχο την παραμονή στην εξουσία, «άρα θα κάνει τα πάντα» και για αυτό το θέμα. 

Για το τι θα συμβεί αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους 145 βουλευτές του, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης με 120 έδρες και ότι για να πέσει η κυβέρνηση χρειάζεται και πάλι πρόταση μομφής με 151 θετικές ψήφους. «Αλλά όλο αυτό είναι μια μιζέρια, τρώμε τις σάρκες μας για να μην πάει η κυβέρνηση σε εκλογές» τόνισε. 

Πάντως ο κ. Βενιζέλος είπε ότι μπορούσε να είχε υπάρξει μια βελτίωση της Συμφωνίας σε θέματα ταυτότητας και γλώσσας, ώστε να διαμορφωθεί συναίνεση, αλλά όλο αυτό προτού αυτή αρχίσει να παράγει αποτελέσματα.

«Αυτό όμως που μπορεί να γίνει, σε περίπτωση που καταρρεύσει οριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι να πάμε σε μια νέα διαπραγμάτευση, αλλά σε ένα νέο momentum» συνέχισε.

Ειδικότερα,  κ. Βενιζέλος για τη συμφωνία των Πρεσπών και την επιβίωση της κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν το ξέρω, πάντως νομικά σας απαντώ πρώτα για την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Αν διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να ψηφίσουν οι περισσότεροι Ναι και αυτοί οι περισσότεροι να μην είναι λιγότεροι από 75.

Βεβαιως όταν έχεις ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα υποθέτεις ότι θα είναι όλοι. Η κυβέρνηση αυτή έχει απεριόριστη ελαστικότητα, δεν είναι κυβέρνηση είναι ένα είδος θεσμικού Τιραμόλα.

Είναι λάστιχο , δεν έχει καμία αξία, δεν έχει προβλήματα συνειδησιακά, ιδεολογικά , αξιακά, είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα. Με την ίδια άνεση που παίρνει τον κ.Κουβέλη και τον κάνει υπουργό, παίρνει την κα Παπακώστα και την κάνει υπουργό.

Με την ίδια άνεση με την οποία πηγαίνει στην κηδεία του Κάστρο με την ίδια άνεση έχει προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Τράμπ. Με την ίδια άνεση που πηγαίνει στη Μόσχα για να βρει δάνειο το 2015, με την ίδια άνεση καταγγέλλει τη Μόσχα και δημιουργεί μεγάλη διπλωματική κρίση.

Με την ίδια άνεση με την οποία συνυπάρχει σε αυτή την αιμομικτική σχέση πλέον με τον κ. Καμμένο  με την ίδια άνεση λέει δεν πειράζει είμαστε Κεντροαριστερά και θα συνυπάρξουμε γιατί είμαστε οι προοδευτικές δυνάμεις   και είμαστε με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Δεν υπάρχει φραγμός. Μια κυβέρνηση η οποία είναι τόσο κυνική, που έχει ως μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία, τη νομή της εξουσίας, τη διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων, τη διαμόρφωση δικτύων εξουσίας μπορεί να κάνει τα πάντα». 

«Ο Τσίπρας έχει γίνει το delivery boy»

Σχετικά με την τακτική της κυβέρνησης, αλλά και το αφήγημα του κ. Τσίπρα για το υπερπλεόνασμα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Αυτό το έχει κάνει εδώ και καιρό.

Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου μετά το δημοψήφισμα το προσβλητικό για τη δημοκρατία, το προσβλητικό και για αυτους που ψήφισαν ΝΑΙ τον Ιούλιο του ’15 έκανε την εξής πάρα πολύ απλή επιλογή και ας με συγχωρέσουν οι γείτονές μας όπως λέγανε επί τουρκοκρατίας « αν είναι να τουρκέψεις να γίνεις βεζίρης», να είσαι στην πρώτη γραμμή.

Αν είναι λοιπόν να ακολουθήσεις τη γραμμή που κυριαρχεί στην Ευρώπη και να έχεις καλή σχέση με τους ευρωπαίους, με τις ΗΠΑ, με τους διεθνείς θεσμούς να είσαι  το delivery boy. Άρα λοιπόν έγινε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του το delivery boy στα θέματα της οικονομικής και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δυστυχώς κάνοντας για πρώτη φορά μια πρωτοφανή διασύνδεση μεταξύ οικονομικής πολιτικής –συμφωνιών και διευθετήσεων με τους εταίρους και εξωτερικής πολιτικής».  

Κίνημα Αλλαγής και συνεργασίες

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το Κίνημα Αλλαγής και τις τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες. «Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε το έργο μας. Το κεκτημένο μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κεντρώος χώρος πρέπει να διεκδικεί την προγραμματική κατεύθυνση της χώρας». Επανέλαβε δε ότι και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση, αν θέλει να βάλει πλάτη σε αυτή την προσπάθεια. 

«Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα αφήσουμε και τη χώρα ακυβέρνητη. Όχι όμως έναντι παντός τιμήματος» κατέληξε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για καθαρές θέσεις που θα πείσουν και τους εταίρους-δανειστές για την επόμενη μέρα της χώρας. 

»» Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Παραπολιτικά 90,1