Τα διαλυτικά φαινόμενα των μικρών κομμάτων, κυρίως αυτών που προσδιορίζονται ως κεντρώα,  είναι γεγονός ότι ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση και τον σχεδιασμό για πολιτική αλλαγή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμη και οι ΑΝΕΛ, εντάσσονται στα κόμματα που φυλλορροούν… ακατάσχετα τον τελευταίο χρόνο, είτε γιατί βρίσκονται σε δημοσκοπικό πανικό και οι βουλευτές αναζητούν ασφαλή τρόπο προκειμένου να επανεκλεγούν εντασσόμενοι σε ένα ψηφοδέλτιο που θα τους εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή, είτε γιατί οι διαφοροποιήσεις είναι η αναμενόμενη εξέλιξη κάθε κόμματος που «εισέβαλε» στην Βουλή χωρίς να υπάρχει ισχυρή κοινοβουλευτική ή κομματική δομή για να εξασφαλίσει την συνοχή του.

Με τους δημοσκόπους να εξασφαλίζουν ακόμη και αυτοδυναμία στη Νέα  Δημοκρατία, είναι λογικό πολλοί νυν βουλευτές που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν, είτε διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή και ετοιμάζονται να ανεξαρτητοποιηθούν να επιδιώκουν να βρουν κομματική στέγη σε ένα ισχυρό κόμμα, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει και την προοπτική της εξουσίας.

Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον πέντε βουλευτές που βρίσκονται στη πτέρυγα των ανεξαρτήτων ή στη σφαίρα των διαφοροποιήσεων φλερτάρουν με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η οποιαδήποτε επισημοποίηση της «σχέσης» δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αλλά σε χρόνο που θα είναι καθαρά και επίσημα προεκλογικός.

Σ’ αυτούς εντάσσονται ο πρόσφατα ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Αριστείδης Φωκάς και ο πρόσφατα παραιτηθείς από γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης, ο οποίος ωστόσο παραμένει ακόμη βουλευτής της Ένωσης, αν και τα σενάρια δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις.

Στους βουλευτές που είναι σε «φλερτ» με τη ΝΔ εντάσσεται και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί μετά την πρόταση μομφής που είχε κάνει η ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Επίσημο είναι για πολλούς  επίσης και το «φλερτ» με τη ΝΔ των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά του Ποταμιού.

Μέχρι σήμερα πάντως τρεις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, έχουν ενταχθεί στη ΝΔ, Δύο από το Ποτάμι ο Ιάσωνας Φωτήλας, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Κατσιαντώνης που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.