Σοβαρό πολιτικό ζήτημα ανακύπτει μετά την είδηση ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της αδιαφάνειας (OLAF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξαγάγει έρευνα για κακοδιαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Εκτός από το τεχνικό κομμάτι της έρευνας το οποίο είναι σε εξέλιξη όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν για τη μετανάστευση, Νατάσα Μπερτό, υπάρχει και το πολιτικό σκέλος.

Η Ελλάδα πριν έναν περίπου μήνα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης στο οποίο μπήκε πριν 8 χρόνια, «πληρώνοντας» ουσιαστικά παθογένειες ετών, μία εκ των οποίων ήταν και η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όμως, η Ελλάδα μπαίνει για ακόμα μία φορά στο ραντάρ των ευρωπαϊκών θεσμών για κακοδιαχείριση κονδυλίων για ένα μείζον ζήτημα όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και μόνο η είδηση της σχετικής έρευνας τραυματίζει το προφίλ της χώρας και αποτελεί μία «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης που θα έχει ως θύμα την εμπιστοσύνη που η τελευταία προσπαθεί να εμπνεύσει στους εταίρους.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία στην περίπτωση που διαπιστωθεί κακοδιαχείριση κονδυλίων εκκινείται διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αίτημα επιστροφής του συνόλου των πόρων που έχουν διατεθεί προς μια χώρα-μέλος.