Για την τακτική, την θεωρεία και την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ο Κωνσταντίνος Λεντάκης*, στην εφημερίδα Athens Voice 

Η στοχοποίηση της ελευθεροτυπίας

Η μήνυση του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου εναντίον τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος και η αυτόφωρη σύλληψη τους, επειδή αρθρογράφησαν για την κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας ενεργοποίησε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης.

Παρότι, ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους τους δημοσιογράφους, η συμπαράσταση του κ. Πρωθυπουργού προς τον ΥΕΘΑ στη στοχοποίηση της ελευθεροτυπίας μέσω της δίωξης τριών δημοσιογράφων, έδειξε ότι η συγκυβέρνηση δεν επιθυμεί την ύπαρξη της ελευθερίας του λόγου κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η εξέλιξη είναι το τελευταίο στοιχείο μιας σειράς άλλων, που αποκαλύπτει τη σκοτεινή κατεύθυνση που έχει πάρει το κυβερνών κόμμα εδώ και μήνες.    

Η θεωρία της στροφής προς τη σοσιαλδημοκρατία  

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης είχε υποστηρίξει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εμπειρίας του στην διακυβέρνηση υποχρεώνεται να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δυτικής Ευρώπης. Επειδή τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, ο κ. Μαραντζίδης δέχτηκε πολύ σκληρή κριτική από όσους δε συμφωνούσαν μαζί του.  

Παρ’ όλα αυτά, τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε για τους Γερμανούς και Αυστριακούς σοσιαλιστές που εξελίχτηκαν από δογματικούς μαρξιστές σε σοσιαλδημοκράτες κατά τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μετατροπή των Ανατολικοευρωπαίων σταλινικών σε δημοκράτες καπιταλιστές το 1989, είναι απολύτως ορθά.  

Η αλήθεια είναι, ότι ο κ. Μαραντζίδης έχει δίκιο, ως προς το ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει το ακροαριστερό κόμμα προς την σοσιαλδημοκρατία. Το πρόβλημα είναι ότι, αν και αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα, λόγω της απογοήτευσης που προκαλεί η αποτυχία της εκπλήρωσης των αριστερών ιδεολογικών του στόχων.  

Ο κ. Μαραντζίδης παρέλειψε να αναφέρει, ότι πολλοί από τους δογματικούς σοσιαλιστές που μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκράτες κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 είχαν και στο παρελθόν αλλάξει ιδεολογία. Χιλιάδες Γερμανοί και Αυστριακοί σοσιαλιστές και κομμουνιστές, που ύστερα από την ήττα της Γερμανίας μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκράτες, μετά το 1933 και το 1938 αντίστοιχα, για διάφορους λόγους έγιναν εθνικοσοσιαλιστές και πήραν μέρος στην διεξαγωγή μαζικών δολοφονιών άοπλων πολιτών ως στρατιώτες κατοχής στο πλαίσιο αντιποίνων κατά της ένοπλης αντίστασης και συνέβαλαν στο Ολοκαύτωμα ως αστυνομικοί στην Ανατολική Ευρώπη.

Στη Σοβιετική Ρωσία, άνθρωποι που είχαν γαλουχηθεί με τις αξίες του κομμουνισμού και υπηρετούσαν το ΚΚΣΕ και τις Σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών από την άφιξη των Γερμανικών στρατευμάτων υιοθέτησαν τις αξίες του εθνικοσοσιαλισμού και διεξήγαγαν πογκρόμ εις βάρος των Εβραίων γειτόνων τους, με τους οποίους μέχρι τότε είχαν συμβιώσει χωρίς προβλήματα.  

Ακαδημαϊκοί με πολύ μεγαλύτερη καταξίωση από τον κ. Μαραντζίδη επιχείρησαν να εξηγήσουν τη στροφή των Γερμανών και Αυστριακών αριστερών προς τον εθνικοσοσιαλισμό και απέτυχαν. Το γιατί οι Ανατολικοευρωπαίοι επέλεξαν το 1989 να εγκαταλείψουν τον κομμουνισμό και να γίνουν καπιταλιστές, είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κανείς, αν σκεφτεί, γιατί οποιοσδήποτε θα προτιμούσε να αποκτήσει σούπερ μάρκετ αντί να περιμένει καθημερινά στην ουρά επί ώρες για ένα ρολό υγείας.   Όμως, το γιατί εντελώς ξαφνικά χιλιάδες Ρώσοι κομμουνιστές μετατράπηκαν σε εθνικοσοσιαλιστές το 1941, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αποπειραθεί να δώσει μια εξήγηση, μη εξαιρετέο το σοβιετικό καθεστώς, που είχε μείνει άναυδο από αυτή την εξέλιξη.  

Επομένως, ναι μεν θα ήταν πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να απεμπολήσει τα σκληροπυρηνικά Μαρξιστικά του στοιχεία, αλλά υπάρχει παράλληλα η πιθανότητα ότι η εμπειρία της εξουσίας μπορεί να τον οδηγήσει σε έναν πολύ σκληρό αυταρχισμό.  

Η τακτική καμμένης γης  

Παρά την θριαμβολογία του κ. Πρωθυπουργού για έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, όλοι γνωρίζουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να χάσει τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θα χάσουν τις εκλογές, γιατί έφεραν την πτώχευση της μεσαίας τάξης με την υπερφορολόγηση της, αλλά η πανελλήνια κατακραυγή για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ και το ολοκαύτωμα με 99 νεκρούς στο Μάτι, πλέον απειλούν να προκαλέσουν εκλογική συντριβή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόγνωση και οδηγεί εσκεμμένα τη χώρα με μια σειρά πολιτικών επιλογών στην ακυβερνησία για την επόμενη μετα-ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση.  

Με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει Μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στους Βουλγαρόφωνους κατοίκους της πΓΔΜ. Ο Σλαβικός αλυτρωτισμός θα σημειώσει μια ιστορική νίκη έναντι του Ελληνισμού και της Αλβανικής μειονότητας που κατοικεί στη γείτονα χώρα και θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη συννενόηση της Ελλάδας με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ γι’ αυτό το ζήτημα.

Η διάθεση των κ. Τσίπρα και κ. Κοτζιά να φέρουν παρόμοιες λύσεις στις εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας και στα αιτήματα της Τουρκίας για την Δυτική Θράκη θα πρέπει να μας προδιαθέτει για ένα δυσοίωνο μέλλον στην Ελληνική εξωτερική πολιτική. Πόσω μάλλον, όταν αποφασίζουν για διακρατικές συμφωνίες, χωρίς να έχει προηγηθεί πολιτικός διάλογος στο κοινοβούλιο, παρακάμπτοντας τον ελάχιστο συνταγματικό έλεγχο στην κυβερνητική πολιτική και στέλνοντας το μήνυμα στο εξωτερικό ότι η πολιτική τάξη χαράσσει διχασμένη την Ελληνική εξωτερική πολιτική. Εφόσον αυτή η κυβέρνηση παρέδωσε τον όρο Μακεδονία με τόση ευκολία και παρά την εσωτερική αντίδραση σε ξένη χώρα, δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση το ότι με την ίδια ευκολία εκχώρησε και τον πολιτιστικό πλούτο των μνημείων της χώρας στο υπερταμείο.  

Παράλληλα, ο νόμος Παρασκευόπουλου που ευθύνεται για την πρόωρη αποφυλάκιση βιαστών και δολοφόνων, πολλοί από τους οποίους έχουν ξαναδιαπράξει τα ίδια εγκλήματα μετά την απελευθέρωση τους, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και περνάει το μήνυμα στους επικίνδυνους εγκληματίες, ότι στην Ελλάδα δε θα τιμωρηθούν ανάλογα με τα εγκλήματα που διαπράττουν. Χάρη σε αυτόν τον κατάπτυστο νόμο, ο μαζικός δολοφόνος Δ. Κουφοντίνας λαμβάνει τη μία άδεια μετά την άλλη από τις φυλακές, όπου αποθεώνεται σε κάθε του έξοδο από ένα πλήθος θαυμαστών των δολοφονιών που διέπραξε. Επί της ουσίας ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν είναι μόνο ύβρις προς τους νεκρούς της 17 Νοέμβρη και προσβολή των συγγενών τους, αλλά πραγματικός κίνδυνος για την ασφάλεια του κάθε πολίτη, τον οποίο η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει από την πρώτη μέρα που θα έρθει στην εξουσία.  

Η εισαγωγή της κοινωνιολογίας στα σχολεία και η κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών σηματοδοτούν τη στοχοποίηση της επόμενης γενιάς από την αριστερά. Η Ελληνική και Λατινική λογοτεχνία αποτελούν μέρος του πυρήνα του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος βασίζεται στην εκδήλωση του ατομισμού από τον οποίο προέρχονται η οικονομική και πολιτική ελευθερία. Τις αξίες του δυτικού πολιτισμού τις απεχθάνεται η αριστερά παγκοσμίως, ενώ προωθεί τη συλλογική συνείδηση εις βάρος της ατομικής.

Όπου εφαρμόστηκαν οι αξίες της αριστεράς ως κυβερνητική πολιτική, δεν άργησε να ακολουθήσει η ανθρώπινη τραγωδία. Πιο συγκεκριμένα οι απόπειρες αριστερών κυβερνήσεων κατά τον 20ο αίωνα να επιβάλλουν την ισότητα του αποτελέσματος στις κοινωνίες που έλεγχαν, προκάλεσε 100 εκατομμύρια θανάτους. Η κοινωνιολόγια, παρότι ξεκίνησε ως προϊόν του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, σήμερα έχει αλωθεί τελείως σε διεθνές επίπεδο από την διείσδυση νεομαρξιστών ακαδημαϊκών.

Η ακαδημαϊκή έρευνα που παράγουν τα τμήματα κοινωνιολογίας, δεν είναι τίποτα άλλο από μαρξιστική φλυαρία κατά την οποία καταδικάζονται οι αξίες και οι επιτυχίες του δυτικού πολιτισμού ως όργανα καταπίεσης, ενώ διαχωρίζει την κοινωνία σε θύτες και θύματα βάσει του φύλου τους, των σεξουαλικών τους προτιμήσεων, του χρώματος του δέρματος τους κ.α.. Αν εισαχθεί η κοινωνιολογία στο δημόσιο σχολείο και γαλουχηθεί η επόμενη γενιά με τις πιο τοξικές ιδέες του προοδευτισμού, θα γεμίσει η χώρα από πολίτες που θα αδυνατούν να αντιληφθούν πως λειτουργεί και σε τι χρειάζεται η ατομική ευθύνη και θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος έχει υποστεί περισσότερη καταπίεση και αξίζει περισσότερα προνόμια από το κράτος, με τις όποιες συνέπειες φέρνει μια τέτοια εξέλιξη σε μια κοινωνία.  

Οι αντιπαραθέσεις τους με τους πολίτες  

Στο παρελθόν τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατηγορούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους πολιτικούς αντιπάλους τους για οτιδήποτε πήγαινε στραβά στην Πρώτη Φορά Αριστερά. Βλέποντας την πλειοψηφία των πολιτών να τους έχει εγκαταλείψει, ο κ. Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης από τις αρχές του 2018 επιτίθενται πλέον ανοιχτά εναντίον των ίδιων των πολιτών.   Τους συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας και οι ακόλουθοι του αρχικά τους χαρακτήρισαν ετερόκλητους όχλους και στη συνέχεια επιχείρησαν να στηλιτεύσουν τα συλλαλητήρια ενάντια στην εξωτερική τους πολιτική ως συγκεντρώσεις τριών χιλιάδων ακραίων ή ως εκτροφεία της ακροδεξιάς.  

Σε ό,τι αφορά το ολοκαύτωμα στο Μάτι, η κυβέρνηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της κατηγόρησε τα θύματα ως θύτες της τραγωδίας. Παρεμπιπτόντως, ο υπουργός Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, που χαρακτήρισε τους κατοίκους του Ματιού ως ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και υπεύθυνους για την καταστροφή, ο ίδιος έδινε οδηγίες κατά το πρόσφατο παρελθόν για το πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο Μάτι θα μπορούν να νομιμοποιήσουν τα κτίσματα τους και η φιλοκυβερνητική ΕφΣυν πανηγύριζε το πολυνομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στην Ελλάδα.  

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κ. Συνολάκης, επειδή έβγαλε πόρισμα, ότι για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό θυμάτων ευθύνεται κυρίως η απουσία έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων του Ματιού, δέχτηκε οξεία επίθεση από τον υφυπουργό Υγείας Π. Πολάκη, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την διεύθυνση του σπιτιού του κ. καθηγητή. Εντελώς τυχαία, οι εθνικοσοσιαλιστές στοχοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο τους Γερμανούς Εβραίους κατά την δεκαετία του ’30, δημοσιοποιώντας που μένουν και που επιχειρούν.  

Ακόμη και τη μητέρα του 25χρονου που δολοφονήθηκε στου Φιλοπάππου δε σεβάστηκαν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική για την έλλειψη ασφάλειας στον πρωθυπουργό των ονείρων τους και της επιτέθηκαν μαζικά στα σχόλια για την επιστολή της. 

Το τελευταίο κρούσμα της επιθετικότητας του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες ήταν η δήλωση του βουλευτή Γ. Κυρίτση, ότι για την απάνθρωπη κατάσταση στη Μόρια φταίει η τοπική κοινωνία, επειδή δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να επεκτείνει τον καταυλισμό. Παρεμπιπτόντως, ο καταυλισμός της Μόριας όπου καταγγέλεται ότι παιδιά 5 ετών πέφτουν θύματα βιασμού και αυτοκτονιών, ζουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο, όπου και 3.000 θεωρούνται πολλοί, ενώ οι βασικοί κανόνες υγιεινής είναι ανύπαρκτοι, ανασύρει μνήμες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της δεκαετίας του ’40.  

Ο νιχιλισμός του ΣΥΡΙΖΑ  

Σήμερα, η Πρώτη Φορά Αριστερά ελέγχεται από νιχιλιστές. Το ανθρώπινο ερωτηματικό που εξέλεξαν οι Έλληνες για πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2015, παρότι γνώριζε ότι είχαν ξεσπάσει εστίες πυρκαγιάς στην Κινέτα, στο Μάτι και στην Πεντέλη, εγκατέλειψε τη χώρα για να γιορτάσει με πρώην Γιουγκοσλάβους τη συμφωνία του με τον Ζάεφ στην Βοσνία.

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων τον ανάγκασε να επιστρέψει το ίδιο βράδυ και παρότι γνώριζε την ύπαρξη τους, δεν εξέφρασε ούτε μια φορά κάποιο ενδιαφέρον για τα θύματα κατά τη διάρκεια της αλλόκοτης σύσκεψης που είχε με τους συντονιστές της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Παράλληλα, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου περιέγραψε τον μακάβριο θάνατο 99 ανθρώπων ως μια στραβή που έτυχε στην βάρδια της. Η αδιαφορία του κ. Τσίπρα για την ανθρώπινη ζωή επαναλήφθηκε δια στόματος του όταν δήλωσε ότι το πρόβλημα της δαπάνης του συνταξιοδοτικού θα λυθεί με τον θάνατο των συνταξιούχων, την οποία δήλωση ανέλυσε εις βάθος ο ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτος.  

Αν είναι άδικο να περιγράψεις αυτούς τους κυβερνώντες ως νιχιλιστές, όταν επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και την έκταση της τραγωδίας του ολοκαυτώματος στο Μάτι, ενώ αγωνίζονται μανιωδώς να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη ρίξουν στα θύματα, θέλω πολύ να μάθω πως πρέπει να χαρακτηριστούν.  

Παρά την προσδοκία του Ν. Μαραντζίδη να στραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τη σοσιαλδημοκρατία, το κυβερνών κόμμα μετά την απεμπόληση της αριστερής του ιδεολογίας με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου πήρε την πιο σκοτεινή κατεύθυνση προς έναν αυταρχισμό με έντονα στοιχεία εκδικητικότητας, που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή. Εσκεμμένα παραδίδουν την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβαν, έγιναν εχθρικοί απέναντι στους πολίτες τους, όταν ένοιωσαν να τους εγκαταλείπουν οι τελευταίοι και ελπίζουν ότι τα ανύπαρκτα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis, που κατασκεύασαν οι ίδιοι, θα τους βοηθήσουν να ξαναστεφθούν νικητές, όταν είναι βέβαιο ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ήττα.

*Ο Κωνσταντίνος Λεντάκης σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις κλασσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το 2017 αναγορεύτηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το 2014 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος των υπουργών Αβραμόπουλου και Δένδια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.