Στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου οδηγούνται ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, οι οποίοι κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο Πάνος Καμμένος. 

Προηγήθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας στο οποίο γινόταν λόγος για διασπάθιση των κονδυλίων της ΕΕ για το προσφυγικό.

Οι δημοσιογράφοι μετέβησαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τη μήνυση και παραπέμφθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, που χειρίζεται την υπόθεση, όπου μετέβησαν λίγο αργότερα και κρατήθηκαν.

To θέμα προκάλεσε σάλο στον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο, ενώ η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο, εγκαλώντας τους για καθεστωτική αντίληψη. Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε με τοποθέτησή του στο Facebook ότι η αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα του Τύπου είναι αντισυνταγματική.

Τους δημοσιογράφους επισκέφθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων οι Βασίλης Κικίλιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Από την κυβέρνηση δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση, παρά μόνο ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το Αυτόφωρο ισχύει για όλους τους πολίτες.