Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, εξερχόμενος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα» δήλωσε, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη σύσταση του Συμβουλίου εφόσον, όπως είπε, υπάρχει το ΚΥΣΕΑ και θα μπορούσε να διευρυνθεί.

«Διαφωνούμε με την πρόταση για την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι κατά βάση η πρόταση της ΝΔ, γιατί δεν χρειάζεται πια η Ελλάδα άλλο κράτος» τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλες προσλήψεις -περί αυτού πρόκειται- δεν χρειαζόμαστε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τέσσερις βοηθούς που θα εμπλέκονται στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να βοηθούν. Δεν δεχόμαστε πια να συζητάμε με προσχήματα αντί να συζητάμε με ειλικρίνια για θέματα που αφορουν την πατρίδα μας. Λέμε όχι και μάλιστα με μεγάλα γράμματα».

Ο κ. Λοβέρδος εστίασε στην ύπαρξη του ΚΥΣΕΑ, εξηγώντας ότι αυτό «χρειάζεται μία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, ώστε πέρα από όργανο επιτελικό να γίνει και ένα όργανο που μπορεί να κάνει και την επεξεργασία και μελέτη διαφόρων θεμάτων». «Όταν έχεις το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να σκέφτεσαι τη δημιουργία οργάνων που οδηγούν απλά και μόνο στην αύξηση των κρατικών δαπανών, στο πελατειακό κράτος και στην έλλειψη βοήθειας προς την ελληνική δημοκρατία» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν επικριτικός και στο θέμα της ενημέρωσης από το υπουργείο Εξωτερικών: «Είμαστε εδώ μετά από πάρα πολλούς μήνες. Δεν συζητήθηκαν σε κατάλληλους χρόνους θέματα ελληνοαλβανικών σχέσεων, αναζητούσαμε πηγές πληροφόρησης από τις εφημερίδες και από παλιότερους διπλωμάτες, όπως ο κ. Σαβαϊδης και ξαφνικά πέρνουμε μία πρόσκληση για να συμμετάσχουμε σε αυτό το ΕΣΕΠ για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά που μας κάνουν να λέμε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι μία συνεδρίαση εμπαιγμός».