Με ισχυρή δόση δημιουργικής ασάφειας, υποσχέσεις οι οποίες χάνονται στο βάθος της επόμενης τετραετίας, οι εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ αποδείχθηκαν κατώτερες των υποσχέσεων που έδιναν με τόση ευκολία οι υπουργοί του το προηγούμενο διάστημα.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των συντάξεων με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι υπάρχουν «εξαιρετικές πιθανότητες» να πείσει τους δανειστές να μην κοπούν.

Οσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά, οι μειώσεις που προβλέπονταν από το Μεσοπρόθεσμο σβήστηκαν από τον χάρτη των εξαγγελιών, αντίμετρα για σχολικά γεύματα και οικογενειακά επιδόματα τέκνων έμειναν στον αέρα, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι το 2021, άγνωστο με ποιον πρωθυπουργό, ο ΦΠΑ θα μειωθεί στον κανονικό συντελεστή από το 24% στο 22% και στον μειωμένο από 13% σε 12%. Λόγια της κάλπης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε θα προνομοθετηθούν έως το τέλος του έτους, με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ όπου σχεδιάζεται μια συνολική αλλαγή στη δομή του φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται για 1,2 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες, μεσοσταθμικά κατά 30% σε ορίζοντα διετίας, ενώ αλλάζει η δομή του ώστε να μοιάζει περισσότερο με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%-50%, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ «δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης». Αντίθετα, σημειώνει, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών έως και κατά 70 ευρώ ετησίως.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, οι πρώτες ασκήσεις προσομοίωσης των δανειστών στο ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 δημιουργούν ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, στο σενάριο όπου εφαρμόζεται μέρος τουλάχιστον των αντίμετρων.

Με απλά λόγια, το κλειδί για όλες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του επομένου έτους κρατά η περικοπή των συντάξεων, το εύρος της παρέμβασης και ο χρόνος εφαρμογής.

Στο σενάριο περικοπής των συντάξεων έως και κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, το Μεσοπρόθεσμο είναι αυτό το οποίο προβλέπει «εξοικονομήσεις» 2,882 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή αντίμετρων συνολικού ύψους 1,990 δισ. ευρώ.

Αν δεν κοπούν οι συντάξεις, τα αντίμετρα μένουν «ορφανά» σε ένα σενάριο το οποίο μπορεί να προκρίνεται πολιτικά από το Μαξίμου, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών και των αγορών.

Προς το παρόν, καμία από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν μπορεί να θεωρηθεί κλειδωμένη και σίγουρη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ξεκινούν τη μεταμνημονιακή εποπτεία και είναι βέβαιο ότι θα περάσουν από κόσκινο τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Όμως αυτό που έκανε περισσότερη εντύπωση από την εμφάνιση Τσίπρα στην ΔΕΘ ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα επιδιώξω να ολοκληρώσω την τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων: «Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό θεωρώ ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να συμβεί, γιατί η χώρα και η οικονομία πάνε καλά και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι επιτυχία να καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κλείνει τη συνταγματική της θητεία».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών, ενώ σε ερώτηση με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων».

Εν ολίγοις, αναγνώρισε ότι από τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας.