Περισσότερες από τρεις ώρες χωρίς να σχολιάσει επί της ουσίας το καίριο ζήτημα των επενδύσεων από το εξωτερικό απαντούσε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν επιδόθηκε σε μπαράζ υποσχέσεων από το βήμα της ΔΕΘ ενώ, όπως ανέφερε, όλες οι δεσμεύσεις του κινούνται με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει διαθέσιμος και προβλέπεται από τις δεσμεύσεις της χώρας.

Μάλιστα, δεν φάνηκε να πιστεύει ούτε και ο ίδιος πως θα βγει νικητής από τις εκλογές καθώς ανέφερε πολλές φορές ότι όσα προνομοθετήσει θα χρειαστούν και την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εφαρμοστούν δεδομένου ότι «το 2019 θα έχουμε εκλογές». Σε ό, τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αλλά σημείωσε πως «η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2019».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την αδυναμία του να απαντήσει αναφορικά με τη στάση του Πάνου Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ επανέλαβε την ελπίδα του ότι ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επιδίωξε με κάθε τρόπο να επουλώσει τις κομματικές του πληγές και να «ρεφάρει» την ώρα που οι δημοσκοπήσεις μιλούν για εκλογική κατάρρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τόνισε ότι συγκυβερνά με την κεντροδεξιά (ΑΝΕΛ) και έχει κοινούς ορίζοντες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Τέλος, δεν ζήτησε «συγγνώμη» για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ενώ υπεραμύνθηκε της στάσης των υπουργών της κυβέρνησής του λέγοντας πως βρίσκονταν εκεί αλλά χωρίς τις κάμερες. Εξάλλου, δεν δίστασε να σημειώσει ότι «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται».

Δείτε αναλυτικά τα κεντρικά σημεία των τοποθετήσεων του Αλέξη Τσίπρα:

Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση...

Η πρώτη ερώτηση που απάντησε ο πρωθυπουργός αφορούσε τα συλλαλητήρια για την 83η ΔΕΘ σημειώνοντας ότι «ήταν σαφής η έλλειψη μαζικότητας» ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα δακρυγόνα που δέχτηκαν οι διαδηλωτές. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους φανατικούς που είδαμε χθες με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια του Φλεβάρη», πρόσθεσε σε μετέπειτα ερώτημα για το ίδιο ζήτημα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει την παραχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας στην πΓΔΜ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία γιατί διασφαλίζει την ιστορική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και ανοίγει τον δρόμο να αποτελέσει η πόλη την πρωτεύουσα των Βαλκανίων». «Παρακολουθούμε τη ρητορική της γειτονικής χώρας που, ορισμένες φορές, περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια και επισημαίνουμε ότι όλα όσα λένε θα πρέπει να βρίσκονται στα όρια της Συμφωνίας» διεμήνυσε στους εκπροσώπους των Μέσων, που έκαναν λόγο για ρητορική που ξεπερνά τα όρια από τον Ζόραν Ζάεφ.

Για τη στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «εκτιμώ τη στάση του αλλά διαφωνώ μαζί του. Πιστεύω ότι και ο ίδιος καταλαβαίνει και βλέπει ότι η Συμφωνία ανοίγει μία ευκαιρία για τη χώρα». «Στην Ελλάδα, λέμε πΓΔΜ και προσποιούμαστε ότι το τελευταίο γράμμα δεν σημαίνει "Μακεδονία". Αν μπείτε στο ίντερνετ και πληκτρολογήσετε τη λέξη "Μακεδονία", δεν θα βγει ο Λευκός Πύργος αλλά σλαβικά γράμματα - αυτό θα τελειώσει», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Σας διαβεβαιώ ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση την πολιτική σταθερότητα στον τόπο και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Εξάλλου, σε επόμενο ερώτημα σχετικά με τη Συμφωνία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Συμφωνία θα έρθει κανονικά στο κοινοβούλιο» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών. 

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για να προχωρήσει στη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ότι «ουδείς μας ενόχλησε ή μας πίεσε για το ζήτημα αυτό γιατί πιστεύουμε, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι η συμφωνία είναι μία επιτυχία». «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της γειτονικής χώρας που ήθελε να κλέβει την ελληνική ιστορία. Αυτή τη φορά, είχαμε μία μοναδική ευκαιρία γιατί εξελέγη μία προοδευτική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα - εμείς αξιοποιήσαμε την ευκαιρία. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί αποτελεί ένα βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία ενώ αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σας διαβεβαιώ ότι, αν υπήρχαν πιέσεις από το εξωτερικό, δεν θα είχα ενδώσει».

«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Πιέσεις ίσως να δέχονται άλλες χώρες των Βαλκανίων. Εμείς το αποφασίσαμε (σ.σ Συμφωνία των Πρεσπών) γιατί κρίναμε ότι βοηθούσε τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Έχουμε δύο χώρες που δεν είναι ισότιμες αλλά δεν θα αφήναμε κάτι τέτοιο να φανεί στη Συμφωνία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας να διαφανεί ότι η παρέμβαση ξένου παράγοντα μπορεί να επηρέασε την πΓΔΜ για τη Συμφωνία αλλά όχι και την Ελλάδα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το Σκοπιανό. Η απάντησή του ήταν πως η αλλαγή της ονομασίας δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την πΓΔΜ η οποία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώς πράττει και πραγματοποιεί δημοψήφισμα. «Εμείς δεν αλλάζουμε Σύνταγμα ή ονομασία και άρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μία τέτοια διαδικασία», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

... και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει «παροχολογία»

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του ομιλία στη ΔΕΘ και τον σχολιασμό περί «παροχολογίας» από την αντιπολίτευση, σημείωσε ότι δεν πρόκειται περί αυτού καθώς «από πέρυσι είχα επισημάνει ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο». Συμπλήρωσε δε, ότι η έξοδος από τα μνημόνια επέτρεψε να γίνουν οι αναγκαίες ελαφρύνσεις και τα μέτρα κοινωνικής στήριξης. «Το πακέτο των μέτρων δεν είναι μόνο ελαφρύνσεις αλλά ενισχύει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε αναφορικά με το συγκεκριμένο ερώτημα.

«Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον τόπο μας υπέφεραν δυσανάλογα», επισήμανε αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια και συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως να θέλουν να έχουμε μνημόνια». «Όσα εξαγγείλαμε είναι απολύτως εφικτά. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μία πραγματικότητα και πραγματικότητα θα γίνει όταν θα μπορεί ο τελευταίος πολίτης να το δει στην καθημερινότητά του». Παράλληλα, τόνισε ότι «η οικονομία πάει καλά» για να τονίσει πως «αν υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, θα εξετάσουμε νέο κοινωνικό μέρισμα». «Όσα εξήγγειλα δεν είναι πισωγύρισμα αλλά ενισχύουν την ανάπτυξη της χώρας»

Σε επόμενη ερώτηση για τις αλλαγές που επέφερε η έξοδος από τα μνημόνια στη χώρα, επισήμανε πως «οι ελληνικές κυβερνήσεις θα αποφασίζουν για τον δημοσιονομικό χώρο» και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα, φυσικά και θα έρθουν οι Θεσμοί, όπως και στις άλλες χώρες που βρίσκονται υπό επιτήρηση. Σε εμάς θα έρχονται λίγο πιο συχνά γιατί έχουμε μεγαλύτερο δημόσιο χρέος».

Παράλληλα, για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν το 4%, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «με τους εταίρους μας συμφωνήσαμε να χτίσουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας περί τα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα 2.5 χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί για να αποπληρώσει τα χρέη της». «Δεν μας απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται σε κατάλληλη στιγμή» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «αν δεν είχαμε το μαξιλάρι, η χώρα θα οδηγούνταν σε κεκαλυμμένο μνημόνιο μέσα από μία πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Δεν έχουμε μνημόνιο αλλά εμπιστοσύνη στον διεθνή παράγοντα και συνεχίζουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε τις αποδόσεις μας». Ακόμη, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζοντας πως «το τσίμπημα στα 10ετη ομόλογα ευθύνονται στις διεθνείς αναταραχές και όχι στις παροχές μας, όπως έλεγε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας». 

Για τον προϋπολογισμό επισήμανε πως «θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό και, αν επιβεβαιωθεί ότι είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο, θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο το 2018 και το 2019». «Από εκεί και πέρα, εμείς θα προσθέσουμε μία σειρά από επιχειρήματα που θα ενισχύουν το αφήγημά μας στους εταίρους μας. Δεν θα προβούμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση ή τον πυρήνα διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων που προχωρήσαμε και ήταν αναγκαίες, όπως η ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων. Όποια περικοπή δαπανών, θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου και δεν θα έχει επίπτωση στη δομή και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων βρέθηκε και το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μέρα με τη νύχτα με αυτό του κ. Μητσοτάκη». «Το σχέδιο τους είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας αναδιανομής του ασφαλιστικού συστήματος και να έχουν μέλλον μόνο όσοι είχαν σταθερή εργασία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας τους. Όλοι οι υπόλοιποι, που διέκοψαν τον επαγγελματικό τους βίο, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα όπου το 1/5 είχε μεγάλες επιβαρύνσεις και τώρα αυτό διορθώνουμε. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για οριζόντιες περικοπές όλων στο 15% - αυτό δημιουργεί μαύρη τρύπα. Σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και τα μνημόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Για τον αγωγό IGB και την αποκρατικοποίηση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σημείωσε ότι «έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία καθώς ο αγωγός IGB ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη και θα διασταυρώνεται με τον ΤΑΡ και θα πηγαίνει προς Βουλγαρία. Αν υπάρχει πλωτός σταθμός, θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο ο αγωγός. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία και το παλεύουμε εδώ και καιρό». «Για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο: θα υπάρξουν υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων, οι οποίες θα είναι δραστηριότητες που δεν θα αναιρούν τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Η διαδικασία αυτή θα διεκπεραιωθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη θα είμαστε στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να προχωρήσει η διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ. Έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες. Το Λιμάνι έχει στρατηγική σημασία λόγω της τοποθεσίας του».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δεσμεύσεις που αφορούν επόμενες κυβερνήσεις, σημείωσε ότι «τα μέτρα που εξήγγειλα θα ψηφιστούν ως το τέλος του 2018 για να εφαρμοστούν στις αρχές του 2019. Η μόνη μου προνομοθέτηση για το 2020 αφορά τον ΕΝΦΙΑ κι αυτό γιατί δεν θέλουμε να πάμε μόνο σε μία μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά αλλά για μία δομική αλλαγή στον ίδιο τον φόρο. Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πει ότι θα ακυρώσει αυτές τις, όπως τις λέει, παροχές. Μπορεί να βγει και να πει ότι όσα πέτυχε η κυβέρνηση θα τα ακυρώσει», σημείωσε ο πρωθυπουργός που κατέστησε σαφές ότι ο στόχος των προνομοθετημένων μέτρων είναι να δημιουργήσουν αδιέξοδο στην επόμενη κυβέρνηση και όχι να ελαφρύνουν τα βάρη στα ελληνικά νοικοκυριά.

Μάλιστα, για την ανεργία ανέφερε ότι «έχουμε μία μείωση στο 19%» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε βάλει στόχους και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και των ανισοτήτων. Ο στόχος είναι να γίνουμε μία κανονικά χώρα - πρότυπο με την ανεργία στο 10%. Θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα για τους πολίτες». Σημείωσε δε, ότι «κάποιοι εργοδότες δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από αυτό εξαιτίας των ελέγχων» και κατέληξε λέγοντας πως «η εργασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας».

Οι δημοσιογράφοι εστίασαν και στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα μας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Έκθεση ήταν παλιά εμποροπανήγυρη και φέτος έρχονται οι επιχειρηματικοί κολοσσοί». «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ αλλά δεν θα προχωρήσω σε ανακοινώσεις προτού αυτό το ενδιαφέρον ευοδωθεί», συμπλήρωσε, αποφεύγοντας να σχολιάσει επί της ουσίας αν θα υπάρξει επενδυτική κίνηση από εταιρείες που εδράζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας και στο ερώτημα για το αν «τρόμαξε» τους επενδυτές με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Αναλώθηκε σε υποσχεσιολογία περί προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και διατήρησης του κοινωνικού προσήμου της κυβέρνησης. «Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πραγματικά μεγάλο. Η αποφασιστικότητά μας κινητοποιεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το ποδήλατο: όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε εμείς».

«Το κλείσιμο των καναλιών θα κάνει καλό σε... δημοσιογράφους και πολίτες»

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες που χορηγήθηκαν σε συγκεκριμένα κανάλια, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «ήταν μία αναγκαία μεταρρύθμιση καθώς σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχε ασυδοσία στον τηλεοπτικό χώρ». Τόνισε, χωρίς να προβεί σε καμία διευκρίνηση, ότι το κλείσιμο των καναλιών «θα κάνει καλό στους δημοσιογράφους και τους πολίτες». «Η αγορά έκρινε ότι δεν υπάρχει χώρος για πάνω από πέντε κανάλια ενώ έχουν εισπραχθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από τις εισφορές ενώ τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου θα είναι στο τέλος περί το μισό δισ. ευρώ», σημείωσε ενώ, κατά την προσφιλή του συνήθεια, εγκάλεσε την αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για θερμές σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης. «Θα προχωρήσει η διαδικασία για τους περιφερειακούς σταθμούς και θα υπάρξει κανονικά αδειοδότηση», επισήμανε για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών.

Δεν πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές... ούτε και ο ίδιος

«Το 2019 έχουμε εκλογές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως η μη εφαρμογή ορισμένων μέτρων θα ισχύσει μόνο αν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρήσει ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύοντας την επερχόμενη ήττα του κόμματός του στις εκλογές. 

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2019. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό θεωρώ ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να συμβεί γιατί η χώρα και η οικονομία πάνε καλά και χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Είναι επιτυχία να καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που κλείνει τη συνταγματική της θητεία. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι οι Ευρωεκλογές θα αποκαταστήσουν την πραγματική εικόνα που, πολλές φορές, μέρος των ΜΜΕ και των δημοσκοπικών εταιρειών την παραμορφώνουν και δίνουν μία εικόνα που δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 γιατί πέτυχε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και διατήρησε την κοινωνία σε συνθήκες ισορροπίας», απάντησε στο ερώτημα αν θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο του 2019 ή αν θα πάει σε τετραπλή κάλπη τον Μάιο.

Σε ό, τι αφορά τις πολιτικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι συγκυβερνά με την κεντροδεξιά (ΑΝΕΛ) και έχει κοινούς ορίζοντες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς ενώ σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σχολίασε πως «αν την κουλτούρα της συννενόησης δεν την ξεκινήσουμε από τον δήμο και την περιφέρεια, δεν θα υπάρξει ποτέ. Υπάρχουν πολιτικές διαφορές αλλά, όταν συζητάμε για συγκυβερνήσεις, δεν γίνεται να μην συζητάμε για συμμαχική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων». Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «σταδιακά θα διαμορφώνονται πλειοψηφίες με βάση τις πολιτικές συγκλήσεις. Πιστεύω ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες με το νέο σύστημα, αυτή η κουλτούρα συννενόησης θα επιβεβαιωθεί και οι πολίτες θα καταλάβουν τη σημασία της».

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε για τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας από σήμερα».

Για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, όπως είπε, ενισχύονται οι δυνάμεις της Δεξιάς που, μάλιστα, είναι εναντίον της ίδιας της Ευρώπης. «Σε χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο έχουμε μορφώματα της ακροδεξιάς που παίρνουν μεγάλο ποσοστό, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία». Ακόμη, επιτέθηκε στα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατίας σημειώνοντας πως «τους παίρνουν την ατζέντα» προκειμένου να μην χάσουν τα εκλογικά τους ποσοστά. «Θεωρώ λάθος αν η Μέρκελ κάνει το λάθος να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε το προηγούμενο διάστημα και θέλω να επισημάνω ότι, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει συμμαχία».

«Δεν κρύψαμε τον αριθμό των νεκρών στο Μάτι»

«Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Οι νεκροί ούτε κρύβονται αλλά ούτε και εικάζονται. Η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την πραγματικότητα γιατί ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την ευθύνη, με δική μου εντολή, να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον αριθμό των νεκρών», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συμπλήρωσε δε, πως «η όποια κριτική για λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να γίνεται αλλά, όταν ξεπερνά τα όρια, τότε θα πρέπει να χαίρονται αυτοί που την υφίστανται γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι αποσκοπεί σε πολιτικά κέρδη». Υπεραμύνθηκε της κυβέρνησής του, λέγοντας πως «ήταν εκεί χωρίς κάμερες για να ακούσουν την οργή και τον θυμό και να δουλέψουν. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε, σύμφωνα με τους άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ήδη από το απόγευμα την ύπαρξη νεκρών αλλά δεν το ανακοίνωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα.

 Δείτε παρακάτω όλη τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα για την 83η ΔΕΘ: