Πλήθος κόσμου ξεκίνησε ήδη να συγκεντρώνεται στα προκαθορισμένα σημεία της πόλης για τις κινητοποιήσεις και τις πορείες φορέων, σωματείων και πολιτών στη Θεσσαλονίκη.

Μέλη της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ κ.α. έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο άγαλμα Βενιζέλου, για την προγραμματισμένη για τις 18.00 συγκέντρωση. Στη συμβολή των οδών Εγνατίας - Αγίας Σοφίας βρίσκονται μέλη της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και των ΟΚΔΕ και ΚΕΕΡΦΑ.

Παράλληλα, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκονται στην Καμάρα.

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Μέλη του ΠΑΜΕ έχουν κατακλύσει την πλατεία Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος έκανε δηλώσεις.

«Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, σε μια αστυνομοκρατούμενη, αμερικανοκρατούμενη πόλη, διαδηλώνουμε κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οχτώ χρόνια τώρα εναλλάξ οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφεραν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα» ανέφερε.

«Η επόμενη μέρα του κ. Τσίπρα δεν έχει να διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη γιατί συνεχώς θα υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι αντιλαϊκοί νόμοι, θα υπάρχει ο λαός μας να υποφέρει κάτω από τη φτώχεια και την ανεργία, θα υπάρχουν οι αμερικανονατοϊκοί σχεδιασμοί, εδώ στην περιοχή, κάτω από τους οποίους η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως ο ελληνικός λαός, κοιτάει μπροστά» συμπλήρωσε και κατέληξε:

«Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε μπροστά, με ισχυρό ΚΚΕ, με εργατικό κίνημα δυνατό, με κοινωνική συμμαχία, μπορούμε να φέρουμε τις αναγκαίες ανατροπές, τις ριζικές αλλαγές, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για μια νέα κοινωνία, νέα οικονομία».

 

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Την ίδια ώρα, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό με μηνύματα όπως «Μακεδονία, Γη Ελληνική» και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα κάγκελα και τους φραγμούς από κλούβες των ΜΑΤ, πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώνονται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σε ένα συλλαλητήριο στο οποίο δεν θα υπάρξουν κεντρικές ομιλίες αλλά μόνο τραγούδια και συνθήματα.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη βάζει φωτιά στις Ενώσεις που αγωνίζονται για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ειδικά μετά και τη χθεσινή αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στον Ζόραν Ζάεφ πως ο ελληνικός λαός θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, όταν αυτή έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει το συλλαλητήριο για τις 19:00 το απόγευμα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με πορεία διαμαρτυρίας στη συνέχεια προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δεν θα επιτρέψει στους διαδηλωτές να φτάσουν ως το σημείο που θα στήσει μία ακόμη φιέστα ο πρωθυπουργός.

Δρακόνρεια μέτρα ασφαλείας

Έρημη πόλη ήταν από νωρίς το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη, καθώς λιγοστοί άνθρωποι και ελάχιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους του κέντρου.

Σταδιακά η αστυνομία έκελινε τους βασικούς δρόμους και είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στην οδό Αγγελάκη, τη Λεωφόρο Στρατού καθώς και την Γ' Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, πάνω από δέκα κλούβες έχουν στηθεί από το κτήριο της ΧΑΝΘ μέχρι και την αρχή της Λεωφόρου Στρατού. Οι φράχτες ξεκινούν από την Νικολάου Γερμανού και το ύψος του πάρκινγκ της ΧΑΝΘ, συνεχίζουν μέσα στο πάρκο του Ξαρχάκου και φτάνουν σχεδόν μέχρι το ύψος του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η πρόσβαση στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου –μετά τις 14:00 το μεσημέρι, θα είναι εφικτή μόνο από τη δυτική είσοδο της πόλης (λιμάνι), ενώ συνιστάται ν’ αποφευχθεί η πρόσβαση από την Εγνατία Οδό προκειμένου να μην υπάρξουν διενέξεις με άλλες ομάδας (ΠΑΜΕ, ΑΔΕΣΥ, ΓΣΕΕ) που την ίδια ώρα θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης.