«Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε στον Real FM, ο Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο της επιστολής του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσει, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία. Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε και τις αναφορές του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας: «Είναι λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονική γλώσσα που έχει πάρει από το '50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος, γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».

Όσον αφορά τα εμπορικό σήματα, είπε: «Υπάρχουν δύο πράγματα στην πιστοποίηση: από ποια χώρα προέρχεται εκεί θα λέγεται βόρεια Μακεδονία, το ζητούμενο είναι στα εμπορικά σήματα και αυτό θα γίνει με διαπραγμάτευση κάτω από την αιγίδα της ΕΕ. Επί 25 χρόνια όλα αυτά λέγονταν μακεδονικά, προϊόν ή παραγωγή Μακεδονίας. Το δεύτερο τελείωσε θα λέγεται προϊόν βόρειας Μακεδονίας, τα εμπορικά σήματα συζητούνται».

Τέλος, είπε πως τα Σκόπια αγοράζουν… γουρούνι στο σακί, καθώς θα κάνουν πρώτα τις αλλαγές, χωρίς να γνωρίζουν εάν η συμφωνία μετά θα «περάσει» στην Ελλάδα.

«Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν είμαστε κακοπροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούνι στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά. Αυτό σημαίνει ότι μας εμπιστεύονται», σημείωσε.