Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε βράδυ στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Από την Παρασκευή ξεκινά το πρόγραμμά του εν όψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου με την παραδοσιακή ομιλία στο Βελλίδειο. Όπως πάντα η πρωθυπουργική εμφάνιση ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Κυριακής.

Τον πρωθυπουργό συνόδευε αυτοκινητοπομπή 11 οχημάτων και ενός ασθενοφόρου. Συγκεκριμένα ήταν 9 συμβατικά ΙΧ, ένα περιπολικό, ένα βαν και ασθενοφόρο.

Από το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», η Τροχαία σταματούσε την κυκλοφορία προκειμένου να περάσει η αυτοκινητοπομπή του πρωπουργού.

Περίπου 5.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί εν όψει της παρουσίας του  πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταξύ αυτών και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και των ειδικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ. Δεδομένου ότι τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν και πράκτορες του FBI και της CIA από τα κλιμάκια των Υπηρεσιών από την πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Ξένοι πράκτορες αναμένεται να έχουν κύριο λόγο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και σε διακριτικούς ελέγχους στα σημεία πρόσβασης. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, από όπου θα διέλθουν οι πορείες διαμαρτυρίας. Βασική μέριμνα είναι να μην υπάρξει σημείο συνάντησης ανάμεσα σε διαδηλωτές από τη συγκέντρωση για το «Μακεδονικό» και οργανωμένων ομάδων αντιεξουσιαστών.

Από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών και ανάλογα με τις ανάγκες οι διμοιρίες θα παίρνουν οδηγίες για τη δημιουργία φραγμών. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, από όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων.

Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων ο πρώτος θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και ο δεύτερος στο κέντρο της πόλης.

Ήδη ξεκίνησαν αυξημένες περιπολίες αστυνομικών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ ανακοινώθηκαν και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Εκτός από τους καθιερωμένους αποκλεισμούς δρόμων την ημέρα των εγκαινίων, η Τροχαία αναμένεται να κλείνει οδικούς άξονες και για τις ανάγκες μετακίνησης αμερικανών αξιωματούχων.

Δείτε το βίντεο: