Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με το ζήτημα των αδικαιολόγητων περικοπών στις συντάξεις του ΟΓΑ. Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι, από την αρχή του 2018, βλέπουν την ήδη περιορισμένη σύνταξή τους να μειώνεται από 105 έως και 140 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: "Αναστατωμένοι είναι οι συνταξιούχοι αγρότες, που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά μετά την ενοποίηση του ΟΓΑ με τον ΕΦΚΑ, και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου περί διατήρησης του πλεονεκτήματος εξαίρεσής τους από τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέχρι και το 2030.

Πιο αναλυτικά, με την ενοποίηση των ταμείων και την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι ασφαλισμένοι εξισώθηκαν πλήρως με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ, διατηρώντας όμως το δικαιώμα εξαίρεσης επανυπολογισμού της βασικής τους σύνταξής τους, μετά το 2030.

Την ίδια στιγμή, το κράτος αποσύρθηκε από την συμμετοχή του σε ασφαλιστικές εισφορές, με το ποσοστό αυτό πλέον να βαραίνει τους ασφαλισμένους αγρότες, οι οποίοι θα πληρώνουν ποσοστό (20%) επί των δηλωθέντων εισοδημάτων, 6,95% για Υγειονομική Περίθαλψη και 0,25%για Αγροτική Εστία (ΛΑΕ), δηλαδή σύνολο 27,2%.

Ως εκ τούτου και, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από την αρχή του 2018 είναι αντιμέτωποι με αυξήσεις εισφορών και αναίτιες μειώσεις συντάξεων".

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας καλεί την αρμόδια υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος βλέπει τους κόπους μιας ζωής να συρρικνώνονται αναίτια.