Συμπληρώνονται φέτος 4 χρόνια, από την ανάληψη καθηκόντων της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μώραλη και του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ». Ο Γιάννης Μώραλης, με τα στελέχη του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ», έλαβαν την εντολή το Μάιο το 2014, να διοικήσουν τον Δήμο Πειραιά και να αλλάξουν την εικόνα του μεγάλου λιμανιού της χώρας.

Μάλιστα, ανέλαβε τις τύχες του Δήμου σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, όπου η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, στερούσε και συνεχίζει να στερεί έσοδα από τους ΟΤΑ. Την ίδια στιγμή, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των ΟΤΑ, αυξάνονται με τα έσοδα να περιορίζονται και η κεντρική κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις μνημονιακές πολιτικές στερεί πόρους από ΟΤΑ.

Όμως, η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη, κατάφερε υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες να παρουσιάσει ουσιαστικές αλλαγές και να παράξει συγκεκριμένο έργο το οποίο έχει αλλάξει και αλλάζει την καθημερινότητα των Πειραιωτών. Για πρώτη φορά ο Πειραιάς αποτελεί επίκεντρο μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά αθλητικά δρώμενα με κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Εκτός, όμως από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, σπουδαίο είναι και το κοινωνικό έργο του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία τόσο με το καμάρι του Πειραιά, τον Ολυμπιακό αλλά και την Πειραϊκή εκκλησία.

Στόχος είναι το έργο που άρχισε το 2014 να συνεχιστεί και μέχρι την επόμενη δημοτική περίοδο, μέχρι δηλαδή το τέλος του 2023. Παρακαταθήκη για έναν νέο Πειραιά, καλύτερο για τους κατοίκους τους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες είναι το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον Πειραιά. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, αλλά η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη, έχει θέσει τις βάσεις για έναν νέο Πειραιά, αντάξιο της Ιστορίας του και καμάρι της Μεσογείου.

Ενδεικτικά τα έργα που έχει υλοποιήσει η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη «Πειραιάς Νικητής», μέχρι σήμερα.

-Εξασφάλιση 111.683.000€ από ευρωπαϊκούς πόρους για τον Πειραιά μέχρι το 2021. Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει δρομολογηθεί ποτέ στην ιστορία του Δήμου Πειραιά.
- Για πρώτη φορά, ο Δήμος Πειραιά, λαμβάνει αντισταθμιστικά έσοδα άνω των 2.000.000 ευρώ το χρόνο για τη λειτουργία του ΟΛΠ, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα για την πόλη και τους δημότες.
- Εξοικονόμηση 7.000.000 ευρώ από την αναχρηματοδότηση του δανείου του Πειραιά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Δρομολόγηση της ανάπλασης του Μικρολίμανου,
- Δρομολόγηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του Πύργου.
-Απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων πολιτών και ΑΜΕΑ από τα δημοτικά τέλη
- Σημαντική μείωση των δημοτικών τελών για όλους

- Διασφάλιση χρημάτων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τους οικονομικά αδύναμους.
-Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε πολύτεκνους και τρίτεκνους
- Απαλλαγή από τροφεία Βρεφονηπιακών Σταθμών πολύτεκνους και τρίτεκνους
-Αναβάθμιση των Δημοτικών Πολυιατρείων και παροχή Δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους.
- Παροχή δωρεάν αθλητικά καλοκαιρινά camps για πάνω από 3000 παιδιά δημοτικού με την υποστήριξη της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
-Διοργάνωση δωρεάν Χριστουγεννιάτικων και Αποκριάτικων εκδηλώσεων στις γειτονιές του Πειραιά για όλους, με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
-Αναβάθμιση της λειτουργίας των 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης.
- Εκπόνηση του σχεδίου πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη για την περίοδο 2018-2024, η οποία αφορά στην επιχειρηματικότητα, στη γαλάζια καινοτομία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Ανανέωση του στόλο των οχημάτων Καθαριότητας.
- Αναβάθμιση της λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας με νέα λεωφορεία.
- Δημιουργία της εφαρμογής PIREAPP και τηλεφωνικής γραμμής για την εξυπηρέτηση των δημοτών για θέματα καθημερινότητας.
- Δημιουργία και ανακατασκευή 42 παιδικών χαρών σε ολόκληρη την πόλη.
-Αναπλάσεις πλατειών σε ολόκληρο τον Πειραιά όπως: στην πλατεία Κανάρη (Β΄ Δημοτική Κοινότητα), στην πλατεία Πηγάδας (Α΄ Δημοτική Κοινότητα), καθώς και στις πλατείες Αλεξάνδρας (Β΄ Δημοτική Κοινότητα), Αγίων Αναργύρων (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα) και Θεμιστοκλή (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα), οι οποίες ανακατασκευάστηκαν πλήρως με δωρεά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του κ. Μαρινάκη.
- Ανάπλαση πεζόδρομων όπως η Σωτήρος Διός, η Παλαιολόγου και η Νικήτα.
- Υλοποίηση του προγράμματος ασφαλτόστρωσης σε ολόκληρη την πόλη και ανάπλασης πεζοδρομίων.
- Ανακατασκευή γηπέδων και γυμναστηρίων σε ολόκληρη την πόλη.
-Δημιουργία της τουριστικής καμπάνιας “Destination Piraeus” και αναπτύχθηκε στρατηγικός σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.
- Δημιουργία του θεσμού «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης.
- Δημιουργία του Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και βοηθήσαμε στη νεανική επιχειρηματικότητα, του «BlueGrowth Piraeus», και τη θεσμοθέτηση ετήσιου διαγωνισμού Καινοτομίας για τη Θαλάσσια Οικονομία με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
- Αναβάθμιση του ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ το οποίο έγινε σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
-Ανέγερση έπειτα από χορηγία του κ. Μαρινάκη το μοναδικό στην Ελλάδα Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
- Χορηγία βασικών είδη διατροφής ανά δεκαπενθήμερο σε 160 άπορες οικογένειες της πόλης μας μέσω της ΚΟ.Δ.Ε.Π., προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του κ Μαρινάκη.