Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έπειτα από τις αποκαλύψεις των εγγράφων από τα Wikileaks σχετικά με το τι ήθελε η πλευρά των Σκοπίων το 2008. Ουσιαστικά η κυβέρνηση πανηγύρισε μια συμφωνία που ικανοποιεί την άλλη πλευρά, αφού έδωσε στην ΠΓΔΜ όσα ζητούσε διαχρονικά από το 2008.

Όπως φαίνεται από το έγγραφο, παρά το γεγονός ότι η νυν ηγεσία παρουσιάζει τον εαυτό της να έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις για να φθάσει σε συμφωνία, όλα όσα πέτυχε στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά, είναι οι στόχοι που είχαν τα Σκόπια και προ 10 ετών, επί Γκρούεφσκι.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν «Μακεδονική» γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες. Ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επαναλαμβάνω τη δέσμευση μου: η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία.»