Με νέο ρεσιτάλ υποσχεσιολογίας, ανάλογο με αυτό του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να επιδοθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σκοπεύει να επαναλάβει το αφήγημά του περί καθαρής εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, με το επιτελείο του να κρίνει ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να διογκώσει τις υποσχέσεις του, προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να διαφύγει από το πολιτικό της αδιέξοδο. Πρώτος άξονας στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ο αγώνας της κυβέρνησης για ακύρωση της προνομοθετημένης μείωσης των συντάξεων, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η/1/2019.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα προκαλέσει η κατάργηση στη ρύθμιση, με τους δανειστές -ειδικά το ΔΝΤ- να επιμένουν ότι πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο και άρα δεν επιδέχεται δημοσιονομικό αντιστάθμισμα. Ακόμη, όμως, κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε άρση του προνομοθετημένου μέτρου, θα πρέπει να εφαρμόσει ισοδύναμα, προκειμένου να μην ξεφύγει από τις δεσμεύσεις της.

Δεύτερος άξονας του κυβερνητικού αφηγήματος είναι η ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων μέσα από τη διανομή του υπερπλεονάσματος. Μολονότι το Μαξίμου δεν αφήνει να διαρρεύσουν οι ακριβείς υποσχέσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκρίνει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, οι οποίες θα αφορούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιδιώξει να συνδέσει το νέο τοπίο που, κατά το δικό του αφήγημα, διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης με την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής, επαναφέροντας τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλωστε, στο επίκεντρο των υποσχέσεων Τσίπρα αναμένεται να βρεθεί και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επιστροφή τους στην προ Μνημονίων εποχή.

Επίσης, η στοχευμένη κατανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 700 εκατ. ευρώ στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου για τους νεοεισελθόντες στην αγορά εργασίας, των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 25 έτη. Επιδίωξη των κυβερνώντων είναι να φέρουν σε θέση αμηχανίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας ραγδαία μείωση του ΕΝΦΙΑ και λήψη μέτρων υπέρ των μικρομεσαίων στρωμάτων, που υπέστησαν και το μεγαλύτερο πλήγμα τόσο από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων όσο και από την εφιαλτική διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη και την επιβολή των capital controls στην ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, κινείται και το δίπολο «πρόοδος-συντήρηση», που θα επιδιώξει να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, τα οποία, σύμφωνα με το αφήγημα Τσίπρα, ήταν απόρροια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πάντως, η Πειραιώς φαίνεται έτοιμη να αντικρούσει κάθε κυβερνητική προσπάθεια υποτίμησης του κοστολογημένου προγράμματος που έχει σχεδιάσει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα με τις εξαγγελίες του για την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ για να «ρεφάρει» και στα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να υπαινιχθεί ότι στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών την τελική απόφαση ενδέχεται να λάβει ο ελληνικός λαός, μέσα από την επικύρωσή της με διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η εν λόγω εισήγηση είναι πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει κατατεθεί ως εναλλακτικό σενάριο για την εκλογική επιβίωση του κόμματος το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 21 Οκτωβρίου. Πάντως, και οι δύο προτάσεις βρίσκονται στον αέρα και αποτελούν σχέδια επί χάρτου, με το Μαξίμου να αναζητά λύσεις για να αποφύγει μια ολική συντριβή στις κάλπες, «κερδίζοντας χρόνο».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/9/2018