Στην τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές, με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να περιλαμβάνει πρόσωπα ευρύτερης απήχησης στην κοινωνία και υψηλού συμβολισμού για το κόμμα. Μπορεί η συζήτηση για το Επικρατείας να μοιάζει πρόωρη, αλλά στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς γνωρίζουν καλά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης και μπορεί να προκηρύξει εκλογές ανά πάσα στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες έχουν προχωρήσει, με πρώτες φυσικά τις πέντε περιφέρειες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Β' Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Από τη συζήτηση αυτή δεν θα μπορούσε να λείψει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο παραδοσιακά στέλνει το μήνυμα της πολιτικής εικόνας που θέλει να εκπέμψει ο εκάστοτε αρχηγός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βέβαιο ότι επιφυλάσσει εκπλήξεις, ακόμα και στους στενούς του συνεργάτες, ως προς τα 12 πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά και ως προς τα 5 που θεωρείται ότι θα είναι εκλέξιμα. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν, ορισμένα ονόματα να έχουν ένα σχετικό προβάδισμα για τη λίστα αυτή.

Πρώτος, βέβαια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος σε λίγους μήνες συμπληρώνει πλέον 30 χρόνια διαρκούς κοινοβουλευτικής παρουσίας, όλα με τη Νέα Δημοκρατία. Ως πρόεδρος του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, που θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί αμέσως μετά να αναλάβει και τα ηνία της επιτροπής προεκλογικού αγώνα και από τη θέση αυτή να τοποθετηθεί και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι πρόεδροι της Ν.Δ. παραδοσιακά τοποθετούν και έναν στενό συνεργάτη τους σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας: ο Κώστας Καραμανλής έβαλε το 2007 τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο και το 2009 τον Ευάγγελο Αντώναρο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς το 2012 τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και το 2015 τον Δημήτρη Σταμάτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συμπεριλάβει την εκπρόσωπο Τύπου, Μαρία Σπυράκη, ή τον σύμβουλό του Τάκη Θεοδωρικάκο. Εκτός των κομματικών τειχών υπάρχουν ορισμένα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και αξίας στα οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. τρέφει βαθύ σεβασμό και εκτίμηση. Ενα από αυτά είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ και υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το 2012. Και ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος, εξάλλου, έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο με πολύ θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας (με δηλώσεις του στο Bloomberg) ότι είναι «το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας».

Ο πρύτανης

Δύο πρόσωπα με ειδικό βάρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Μητσοτάκη, την Κρήτη, συγκεντρώνουν επίσης πιθανότητες να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Ο ένας είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, που έχει διδάξει και στην Πολιτική Ακαδημία της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι καθηγητής Χειρουργικής-Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής-Ογκολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Βασίλης Διγαλάκης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2013 έως το 2017. Τότε μάλιστα ο κ. Διγαλάκης είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με το υπουργείο Παιδείας, όταν είχε ζητήσει την εκκένωση του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων, που τελούσε υπό κατάληψη (από τη λεγόμενη «Rosa Nera»). «Εχουμε συνεργαστεί υπηρεσιακά με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση», έχει δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Στον πανεπιστημιακό χώρο υπάρχουν και άλλοι ισχυροί υποψήφιοι για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι κατεξοχήν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει αρχικά επικεφαλής της άτυπης «επιτροπής σοφών» που έχει δημιουργήσει, καθώς και ο Θοδωρής Πελαγίδης, σύμβουλος Μακροοικονομίας, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσινγκτον.

Πέραν του ακαδημαϊκού κόσμου, ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχει τακτικά σημαντικούς εκπροσώπους του στα ψηφοδέλτια Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ενα τέτοιο σημαίνον πρόσωπο είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος, που βρίσκεται ανάμεσα στις πιθανές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Ο Θεσσαλονικιός (με καταγωγή από τη Μάνη) πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει ασκήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα σκληρή κριτική στη νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, θέση στο Επικρατείας της ΝΔ, ίσως και συμβολική, μη εκλόγιμη, ενδέχεται να έχει ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, ο οποίος μάλιστα είχε επιλεγεί να μιλήσει στο τελευταίο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 1/9/2018