Στην τελική ευθεία για τον επικείμενο ανασχηματισμό φαίνεται ότι μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου με το πρωθυπουργικό επιτελείο να ανασκουμπώνεται και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τηλεφωνήματα.  

Μετά την «μετάθεση» του Πάνου Σκουρλέτη στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναλάβει το κόμμα εν όψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, φαίνεται ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  

  • Άλλη μια μετακίνηση που προγραμματίζεται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή του Παύλου Πολάκη που φαίνεται να αφήνει το υπουργείο Υγείας και να μετακινείται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης ενώ, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο Πάνος Ρήγας. 
  • Oι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προτείνει τη μετακίνηση της Όλγας Γεροβασίλη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Κοτζιά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένουν αμετακίνητοι, όπως και ο Γιάννης Δραγασάκης στο υπουργείο Οικονομίας.
  • Επίσης, μεταξύ των νεοεισερχομένων φέρεται να είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας.
  • Κάποιες σκέψεις φέρνουν στη θέση αυτή τον απερχόμενο πλέον γραµµατέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα, ενώ έχει ακουστεί και το όνοµα του γενικού γραµµατέα του υπουργείου, ∆ηµήτρη Αναγνωστάκη, αλλά και του βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη.

Μέχρι και τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός έγραφε και έσβηνε ονόματα καθώς πρόκειται να είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγήσει και τη χώρα στις εκλογές, με  αποτέλεσμα οι κομματικές ισορροπίες από τη μία να είναι δύσκολες, αλλά και η έλλειψη στελεχών να δημιουργεί πονοκεφάλους στο Μαξίμου καθώς ήταν αναγκαία η επιλογή στελεχών από άλλους κομματικούς χώρους.  

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Ανδρέα Παπαδόπουλου στα Παραπολιτικά της 25ης Αυγούστου αναφέρονται όλα τα πιθανά σενάρια, οι καραμπόλες και οι «πονοκέφαλοι» του πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να γράφει και να σβήνει ονόματα:   «Ολες οι εκτιµήσεις συγκλίνουν πως πρώτος τη τάξει υπουργός (Εσωτερικών) θα γίνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, ο οποίος µετά και τον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ουσιαστικά µείνει χωρίς αντικείµενο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.  

Γκρίνια

Στο Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζονται αρκετά προβληµατισµένοι και µε το σκέλος της επικοινωνίας, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος χρεώνεται προσωπικά το Βατερλώ στην επικοινωνιακή διαχείριση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι. Επιπροσθέτως, οι σχέσεις του µε το µεγαλύτερο µέρος των δηµοσιογράφων είναι αρνητικές και δηµιουργούν δυσκολία στο πέρασµα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για αντικατάστασή του, προκειµένου να ανανεωθεί η εικόνα της κυβέρνησης, η οποία έχει πληγεί τα µέγιστα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ακουστεί τα ονόµατα δύο νέων στελεχών, του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Κώστα Ζαχαριάδη, και της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου. Στην περίπτωση που αποχωρήσει ο κ. Τζανακόπουλος από κυβερνητικός εκπρόσωπος, φηµολογείται πως θα αναλάβει τη θέση του υπουργού ∆ικαιοσύνης.   Σε αυτό το ενδεχόµενο, ο νυν υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, θα µείνει εκτός κυβέρνησης, εκτός και αν πάει στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου σύµφωνα µε όλα τα δεδοµένα θα αποχωρήσει ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, µένοντας κατά πάσα πιθανότητα εκτός κυβέρνησης. Τη θέση αυτή διεκδικεί και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, για τον οποίο έχουν αρκετά καλή εικόνα στο Μέγαρο Μαξίµου.

Την πόρτα της εξόδου από το υπουργικό σχήµα εκτιµάται πως θα δουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η υπουργός Πολιτισµού, Λυδία Κονιόρδου, και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Για τη θέση του κ. Ξανθού έχει ακουστεί εντόνως το όνοµα του καθηγητή Θάνου ∆ηµόπουλου, ο οποίος έχει αναπτύξει στενές επαφές µε τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Για αντικαταστάτη της αποτυχηµένης επιλογής της κυρίας Κονιόρδου, ο πρωθυπουργός φέρεται να σκέφτεται ένα πρόσωπο µε κύρος στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αναθερµάνει τις σχέσεις µε έναν προνοµιακό χώρο, όπως ήταν αυτός του Πολιτισµού και των Τεχνών.

Για τον λόγο αυτόν συζητείται ολοένα και περισσότερο η περίπτωση του Νίκου Φίλη. Το κορυφαίο στέλεχος δεν έχει έως τώρα κάποια επικοινωνία µε τον πρωθυπουργό, πάντως στους συνοµιλητές του επισηµαίνει πως είναι µεγάλη ανάγκη να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση µε την τοποθέτηση πολλών νέων προσώπων. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Παιδείας, έχει ακουστεί το όνοµα της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, παρότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται πως υπάρχει µεγάλη δυστοκία µε τα ανοίγµατα στον χώρο της Κεντροαριστεράς