Με υποσχέσεις και βροχή από παροχές η κυβέρνηση προσπαθεί εν όψει ΔΕΘ να παίξει και το τελευταίο της χαρτί, με φόντο την έξοδο από τα μνημόνια, στη σκιά ωστόσο της σκληρής επιτήρησης και των νέων μέτρων που έρχονται, αλλά και την εθνική τραγωδία στο Μάτι, από τις ευθύνες της οποίας επιχειρεί να αποδράσει.

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία αναμένεται με ισχυρά επιχειρήματα να αποδομήσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης, εξακολουθώντας από τη μία τις περιοδείες που έχει προγραμματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη τη χώρα, με έμφαση κυρίως στα εθνικά θέματα, στην οικονομία και στην ανεργία, σημεία που θα καθορίσουν και το πρόγραμμα της διακυβέρνησής της.  

Παροχές Τα κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να επιμένουν στη μη περικοπή των συντάξεων απο 1.1.2019 προβάλλοντας ως βασικά όπλα την επίτευξη υπερπλεονάσματος ακόμη και 900 εκατ. ευρώ (!) εφέτος αλλά και το πλεόνασμα 1,5 δις ευρώ στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, ενόψει της ΔΕΘ, προαναγγέλονται νέες προσλήψεις στο Δημόσιο με την αρμόδια Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο "θα κανει προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς κοινωνικού κράτους τους οποίους οφείλουμε να αποδόσουμε στην ελληνικη κοινωνία και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα". Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται την διάταξη για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διάταξη θα τεθεί προς ψήφιση στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν εκτιμήσεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί ακόμη ένα πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ" στην περιοχή του 4% στο τέλος του έτους το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα.  

Η προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αρχίσει καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 δείχνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται 1,1 δις ευρώ πάνω από το στόχο (στα 2,09 δισ. ευρώ) με τη συνταγή της φορολογικής αφαίμαξης και της εσωτερικής στάσης πληρωμών στο κράτος και στις επενδύσεις του ΠΔΕ.  

Αντεπίθεση από ΝΔ  

Στην πλήρη αποδόμηση της ρητορικής του Αλέξη Τσίπρα περί οριστικής εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια στρέφει την προσοχή της η Ν.Δ. από την εβδομάδα που έρχεται και ενόψει της επικείμενης ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κορυφαία «γαλάζια» στελέχη αναμένεται να ταυτίσουν απόλυτα τη σχετική επιχειρηματολογία του Μαξίμου με εκείνη της εποχής που προηγήθηκε της ανάληψης της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.   «Στήριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς πάνω σε αισχρά ψέματα. Τώρα βασίζουν την προσπάθεια για την πολιτική τους διάσωση σε ακόμα ένα ξεδιάντροπο πολιτικό παραμύθι. Η διαφορά, όμως, είναι ότι πλέον ο ελληνικός λαός τούς έχει καταλάβει για τα καλά», επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί στο εξής η Πειραιώς.  

Στο επίκεντρο του σκεπτικού που θα αναπτύξει η Ν.Δ. θα βρίσκεται, φυσικά, η λογική πως «όχι μόνο δεν τελειώνει η μνημονιακή περίοδος, αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκτός από το τρίτο, αχρείαστο Μνημόνιο, με το οποίο φόρτωσαν τους Ελληνες μετά τους πειραματισμούς του 2015, φρόντισαν να υπερψηφίσουν κι ένα προληπτικό, δεσμεύοντας τη χώρα με επιπλέον βάρη για τα επόμενα χρόνια». Ως εκ τούτου, θα αναλυθούν εκτενώς οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής (που υπήρξαν και θα υπάρξουν) έναντι κάθε κοινωνικής ομάδας, και κυρίως αυτών που υποτίθεται ότι θα προστάτευε η «πρώτη φορά Αριστερά».  

«Τα πρώτα θύματα της ανευθυνότητάς τους είναι εκείνοι οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες που υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν τη βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι άνθρωποι, όπως καταδεικνύεται και σε όλες τις μετρήσεις, είναι οι πλέον απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου», υπογραμμίζουν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες.  

Στην Πειραιώς θεωρούν πως, παρά το δυσάρεστο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι, στην κυβέρνηση θα δώσουν τον υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου μέχρι την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ να βελτιωθούν τόσο οι δημοσκοπικοί δείκτες όσο και η εν γένει πολιτική ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση.   Ωστόσο, εκφράζουν την πεποίθηση ότι και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό, αφού η Μακεδονία βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, εξαιτίας των εξελίξεων στο Σκοπιανό, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει η οργή των πολιτών από το εμφανές άγχος των κυβερνώντων να διαχειριστούν μια εθνική καταστροφή με όρους επικοινωνίας. 

Παράλληλα, όπως τονίζουν, και στο οικονομικό πεδίο «αφενός η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο αποπροσανατολισμού από την πραγματική εικόνα και αφετέρου ο νέος γύρος ψεύτικων υποσχέσεων και παροχολογίας που ετοιμάζουν για τη Θεσσαλονίκη έχει ακυρωθεί στην πράξη από τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής τους σε όλους τους τομείς».  

Οπως έχουν γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πριν από μερικές εβδομάδες, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό και σύνθημά της την ανανέωση της «Συμφωνίας Αλήθειας» που είχε προβάλει στην πρώτη του παρουσία στη συμπρωτεύουσα ως αρχηγός της Ν.Δ. και στην εκπομπή μηνύματος ελπίδας και προοπτικής.