Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για την Κυριακή 21 Οκτωβρίου» περιλαμβάνει η εισήγηση που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και έμπιστους συνεργάτες του, μεταξύ αυτών και τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το συγκεκριμένο εκλογικό σενάριο βρέθηκε στο επίκεντρο των μυστικών συσκέψεων που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες τις πρώτες ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, χωρίς ωστόσο να έχει κατασταλάξει εάν μια τέτοια κίνηση θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του περισσότερο απ’ ό,τι αν παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές ή και τη λήξη της θητείας της. 

Μεγαλύτερη Ένταση

Ούτως ή άλλως όμως, το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει απασχολήσει τον πρωθυπουργό πριν από τις πυρκαγιές, απλώς η εξέλιξη αυτή το επανέφερε στις εσωτερικές συζητήσεις με μεγαλύτερη ένταση, καθώς κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που εξετάζουν τα γεγονότα από τη σκοπιά της πολιτικής και ιδεολογικής διάσωσης του κόμματος, ήταν της άποψης πως από τη στιγμή που εκπληρωνόταν ο στόχος της εξόδου από τα Μνημόνια θα έπρεπε αυτομάτως να τελειώσει και η «ανάρμοστη» συγκατοίκηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

Ωστε η Αριστερά να διεκδικήσει την αναβάπτιση της καθαρής φυσιογνωμίας της ή τουλάχιστον τη συμπόρευσή της σε ένα καθεστώς ιδεολογικής κανονικότητας με πιο ταιριαστούς συμμάχους, κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη όπως οι Γ. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης, που ενθάρρυναν το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αφενός μεν είχαν κατά νου τον «τερματισμό» της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Π. Καμμένου, από την άλλη όμως πίστευαν και πιστεύουν πως και στο μέτωπο της οικονομίας τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν με τον ρόδινο τρόπο που τα παρουσιάζει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου, που από τα μέσα του καλοκαιριού διέρρεε προς τα ΜΜΕ πως από τις αρχές του 2019 δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για περικοπή των συντάξεων ή τη μείωση του αφορολογήτου.

Η ευκαιριακή αντιμετώπιση των οικονομικών εξελίξεων και η τακτική της πρόσκαιρης παραπλάνησης για να αντισταθμίζονται οι αρνητικές εντυπώσεις από άλλες επιζήμιες αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως το «Μακεδονικό», επιβεβαιώθηκε άλλωστε με το περίφημο πάγωμα του ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα νησιά του Αιγαίου που επιβαρύνονται από το Προσφυγικό.

Μία απόφαση που μετά την ανακοίνωσή της έτρεχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, να βρει «δημοσιονομικά ισοδύναμα», επειδή ακριβώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν αποτέλεσμα μιας «διαπραγματευτικής επιτυχίας», αλλά μια επιλογή που θα πληρωνόταν από τον κρατικό κορβανά με «αντισταθμιστικά». Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, που συνδυάστηκαν με εξόφθαλμα επικοινωνιακά λάθη εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου και σοβαρές αστοχίες σε επίπεδο επιχειρησιακής διαχείρισης της υπόθεσης, από τη στιγμή που έφεραν την κυβέρνηση σε σημείο να μην μπορεί να σταθεί, έδωσαν ισχυρή δυναμική στην επιχειρηματολογία των στελεχών εκείνων που υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Καθώς έκριναν ότι η επιλογή να απευθυνθεί ο Αλ. Τσίπρας στον λαό θα ήταν μια λυτρωτική απόφαση, ώστε να μη βρεθεί το κόμμα εκτεθειμένο απέναντι στην οργή του κόσμου και την κριτική πως η «καρέκλα» είναι πάνω απ’ όλα, και ας χάθηκαν άδικα 100 ψυχές στο Μάτι. Ωστόσο, ο λόγος που ο Αλ. Τσίπρας μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει με καχυποψία όσους του εισηγούνται πρόωρες εκλογές είναι επειδή αξιολογεί τις προτάσεις τους ως «ύποπτες», καθώς ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά είχαν επιχειρήσει να τον αποτρέψουν να κάνει και το δημοψήφισμα το 2015.

Αντίθετα, ο στενός πυρήνας των συνεργατών του -δηλαδή, Ν. Παππάς και Δ. Τζανακόπουλος- τον έχει πείσει πως το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί. Το γεγονός πάντως ότι ο Αλ. Φλαμπουράρης, που επίσης θεωρείται πρόσωπο επιρροής στις αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα, δείχνει να κρατά αποστάσεις από τη γραμμή «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» δεν θα πρέπει να υποβαθμισθεί στην παρούσα φάση.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 18 Αυγούστου, 2018