Υπό στενή επιτροπεία έθεσε το Μέγαρο Μαξίμου όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θεωρητικά ήρθη το εμπάργκο που τους είχε επιβληθεί ώστε να μην εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης υπό τον φόβο ότι μπορεί να υποπέσουν σε λεκτικά σφάλματα όταν κληθούν να σχολιάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της πρόσφατης, φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, άπαντες οι βουλευτές τέθηκαν υπό την υψηλή εποπτεία και καθοδήγηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, και της ομάδας του, παρά το γεγονός ότι χρεώνεται στον ίδιο προσωπικά ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής ήττας που υπέστη η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος από τούδε και στο εξής θελήσει να εμφανιστεί σε κάποιο μέσο ενημέρωσης, θα πρέπει να ειδοποιεί πρώτα το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, ώστε να ενημερώνεται αναλυτικά για την κυβερνητική γραμμή που ισχύει και για τις τυχόν επικοινωνιακές αλλαγές που έχουν υπάρξει.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την επιχείρηση χειραγώγησης των κατά τα... άλλα ελεύθερων στη βούληση εκπροσώπων του έθνους έχει η διευθύντρια του κυβερνητικού εκπροσώπου, η 39χρονη Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Αποφοιτήσασα από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης και με σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, μπήκε από νωρίς στους κινηματικούς αγώνες και στη Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του Συνασπισμού, με αποτέλεσμα αργότερα να αναρριχηθεί στις κομματικές βαθμίδες του ΣΥΡΙΖΑ και να κατέλθει τον Ιανουάριο του 2015 υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης. Δεν... ευτύχησε να εκλεγεί, ωστόσο από το φθινόπωρο του 2015 έχει αναλάβει σημαίνουσα θέση στο Μέγαρο Μαξίμου και από το συγκεκριμένο πόστο πλέον θα κατευθύνει και θα ελέγχει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατ’ εντολήν του πολιτικού της προϊσταμένου.

Διαδικασία

Σύμφωνα με την άτυπη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, αφού ενημερωθεί για την πρόσκληση που έχει λάβει κάθε πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσει στα media και εκείνη δώσει το «πράσινο φως», του στέλνει αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των πυρκαγιών και τις απαντήσεις στις πιθανές ερωτήσεις που θα του τεθούν. Παράλληλα, παρακολουθεί την εξέλιξη της συνέντευξης σε πραγματικό χρόνο και όπου κριθεί απαραίτητο στέλνει ακόμη και γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό του βουλευτή, για να τον κατευθύνει εάν τυχόν διαπιστωθεί ότι παρεκτρέπεται. Σε περίπτωση που ο βουλευτής, πέσει σε «παγίδα» τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα του αφαιρεί αυτόματα το δικαίωμα να ξαναεμφανιστεί στα media, είτε αυτά είναι πανελλαδικής εμβέλειας είτε Μέσα της περιοχής όπου εκλέγεται.

Σημειώνεται ότι το εμπάργκο στους βουλευτές, προκειμένου να μη μιλούν για τις φωτιές, επιβλήθηκε το πρωινό της Τρίτης 24 Ιουλίου, λίγες ώρες δηλαδή μετά την αποκάλυψη ότι είναι δεκάδες οι νεκροί στο Μάτι. Τις επόμενες ημέρες εμφανίστηκαν μόνο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία όμως, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, έπεφταν και εκείνα από γκάφα σε γκάφα. Ο (παραιτηθείς ακολούθως) αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε εκείνη τη συνέντευξη-παρωδία με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους αποπεμφθέντες αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος έλεγε ότι «ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω», ενώ ο αμετανόητος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τόνιζε λίγες ημέρες αργότερα ότι... «ο αριθμός των νεκρών θολώνει την αποτελεσματικότητα του κράτους».

Ο μόνος που έσπασε το εμπάργκο τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, που παραχώρησε συνέντευξη, κινούμενος σε ήπιους τόνους.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018