Η αναμενόμενη απάντηση από τη Ρωσία στις απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα για δράση ενάντια στην εθνική ασφάλεια, που είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με στοχευμένες διαρροές και σε αθηναϊκή εφημερίδα, από τα μέσα Ιουλίου εδόθη τελικά στις 6 Αυγούστου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα, κ. Φρυγανά, και του ανακοίνωσε κατ’ αναλογία την απόφαση απέλασης του Ελληνα εμπορικού ακολούθου, Αδ. Καρυτιανού, και του υπεύθυνου επικοινωνιών της ελληνικής πρεσβείας, Α. Τάκη.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από τους δύο διπλωμάτες, η Μόσχα κήρυξε τον διευθυντή του πολιτικού και όχι του διπλωματικού γραφείου του κ. Κοτζιά, Γ. Σακελλαρίου, «persona non grata», δίδοντας ένα πολύ προσωπικό μήνυμα προς τον Ελληνα υπουργό, που με τις επιλογές και τις πράξεις του στη βάση του «άγνωστου πολέμου» των μυστικών υπηρεσιών κήρυξε διπλωματικό πόλεμο, με δημόσια πολιτική στη Ρωσία. Προφανώς, η απαγόρευση εισόδου του κ. Σακελλαρίου στην ηγετική χώρα του Βορρά έρχεται σε αναλογία με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας του «απόστρατου» Ρώσου ανώτατου διπλωματικού, και όχι μόνο σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις ελληνικές υπηρεσίες, κ. Ποπόφ που διατηρεί και μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη και ενός ακόμη αξιωματούχου των ρωσικών υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθούν δύο παράμετροι στην όλη εξέλιξη. Πρώτον, ότι είναι προφανής η πρόθεση της Μόσχας να «στοχοποιήσει» τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, για τη συγκρότηση και την εκτέλεση της στρατηγικής σύγκρουσης της Ελλάδας με τη Ρωσία. Ενα πρόσωπο που σε βάθος χρόνου διατηρούσε «εκλεκτικές σχέσεις» με τον ρωσικό παράγοντα και στις συνθήκες του Ψυχρού Πολέμου ή με το περίφημο Πανεπιστήμιο Λεμονόσοφ και κύκλους διανοουμένων και γεωπολιτικών θεωρητικών πολύ κοντά στο Κρεμλίνο της «νέας Ρωσίας» του κ. Πούτιν, πιο πρόσφατα.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, ο κ. Κοτζιάς αντιμετωπίζεται προσωπικά ως «αποστάτης» από τη Μόσχα, ενώ η απαγόρευση εισόδου στον εξ απορρήτων του υπουργού και προσώπου της απολύτου εμπιστοσύνης και «ειδικών αποστολών», κ.Σακελλαρίου, εμπεριέχει ένα μήνυμα «βεντέτας» απέναντι στoν σημερινό υπουργό επί των Εξωτερικών. Στη λογική αυτή, ο έμπειρος στο πολιτικό και διεθνοπολιτικό παρασκήνιο, πολύ πριν αναλάβει μάλιστα την κορυφαία θέση στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, υπουργός, στην ανακοίνωσή του για τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών και του πολιτικού του διευθυντή μιλά για «ασύμμετρη ενέργεια» από την πλευρά της Μόσχας.

Η δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι η ρωσική διπλωματία κάθε άλλο παρά βιάστηκε να εντείνει την όξυνση ή να επιβεβαιώσει από την πλευρά της την κρίση στις σχέσεις με το μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά «ομόδοξο» και παραδοσιακά «ανεκτικό» και επί των συστημικών κυβερνήσεων του παρελθόντος στη «μυστική διπλωματία» της.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί το Σάββατο σε όλα τα περίπτερα της χώρας.