Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, με συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τη δήλωσή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και σημείωσε: «Και η πλάκα έχει όρια. Αυτή η ιστορία περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση «όποτε, αν, ίσως» νομίζω ότι έχει εξαντλήσει το περιθώριο να γελάμε. Δεν έχει έννοια να ασχοληθεί κανείς. Εδώ πρόκειται καθαρά για ένα γάντζωμα στις καρέκλες της όποιας εξουσίας και από εκεί και πέρα προς το θεαθήναι λέγονται και διάφορα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «αυτό που θα ήταν ευχής έργον ήταν να υπάρξει μια συμφωνία με βελτίωση των συγκεκριμένων άρθρων, αναφέρομαι στη γλώσσα και στην εθνικότητα-υπηκοότητα. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, την προσπάθεια είναι βέβαιο ότι θα την κάνουμε και από εκεί και πέρα να δούμε τι μπορεί να διασωθεί από όλη αυτή τη στενάχωρη ιστορία των 20 και πλέον ετών. Πρέπει να γίνει μια τεράστια εκστρατεία να κοπεί το «Μακεδονία» σκέτο, πρέπει να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα στη χρήση του σύνθετου όρου γιατί δεν έχει έννοια η συνθήκη αν αυτό δεν χρησιμοποιείται».

«Είναι ένα εθνικό θέμα, θα έπρεπε να είχε υπάρξει εθνική συνεννόηση, εμείς ήμασταν έτοιμοι να την παράσχουμε δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση όπως σε όλα τα μέτωπα αυτό που κύρια τη νοιάζει είναι ότι πρέπει πρώτα να διασώσουν την παραμονή τους στην εξουσία για όλα τα άλλα έχει ο Θεός», συμπλήρωσε.

Ακόμη, για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Δεν είμαστε φανατικοί των δημοψηφισμάτων ούτε πιστεύουμε την απλουστευτική προσέγγιση ότι το δημοψήφισμα είναι δημοκρατική λύση. Το δημοψήφισμα πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε ορισμένες περιπτώσεις και μάλιστα χωρίς να διχάζουμε την κοινωνία. Το δημοψήφισμα δεν είναι σωστό να το συνδυάζουμε με τη δημοκρατία, το πολίτευμα μας δεν είναι δημοψηφισματική δημοκρατία, είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, σημειώνοντας: «Μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η στάση της ελληνικής κυβέρνησης με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν ξέρω τον φάκελο, αυτό που ξέρω είναι όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ούτε το ’46-’49. Άρα τι ήταν αυτό που ανάγκασε την Ελλάδα όχι να μη μαζέψει τους Ρώσους διπλωμάτες αλλά δημοσίως να προβεί σε απαίτηση απομάκρυνσης από τη χώρα και να δημιουργήσει κρίση.

Ήταν απαραίτητο; δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν η ελληνική κυβέρνηση έκανε σωστά και ενήργησε σύμφωνα με το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε, φοβάμαι ότι ως συνήθως αυτή η κυβέρνηση ενήργησε αποσπασματικά και ότι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα τα οποία υποδεικνύονται από τις δηλώσεις Μεντβέντεφ».

Ερωτηθείς για τα θύματα των τελευταίων φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, απάντησε: «Υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες οι οποίες καταλήγουν στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε λόγος να έχουμε αυτή την καταστροφή, αν υπήρχε σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και σωστή χρήση των μέσων, όλα αυτά βεβαίως μένουν να αποδειχτούν από την έρευνα, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε επί των θυμάτων να δημιουργήσει αφήγημα. Εδώ θα πρέπει να υπάρξει και πολιτικός καταλογισμός ευθυνών, εγώ δεν δέχομαι ότι η απομάκρυνση Τόσκα και των δύο αρχηγών επαρκεί, όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές. Τις πολιτικές επιλογές ο πρωθυπουργός τις σφράγισε με την παρουσία του, με την κάλυψή του, με τον κυβερνητικό του εκπρόσωπο άρα υπάρχει συνολική κυβερνητική ευθύνη. Η παρουσία του κ.Τζανακόπουλου σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου καθιστά το σύνολο της κυβέρνησης και τον Τζανακόπουλο απολύτως υπεύθυνο για αυτά, δεν μπορούν τώρα να στρίβειν δια του αρραβώνος».

«Δεν είχαν οι άνθρωποι καμία αίσθηση του κινδύνου, ήταν τυχεροί γιατί δύο καλοκαίρια έβρεχε και κατά συνέπεια δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα και νομίζανε ότι μπορούν να πάνε με τον αυτόματο. Ο άνθρωπος ο οποίος επελέγη ως συντονιστής, Γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας είναι άνθρωπος που αποστρατεύτηκε από το Σώμα επί των ημερών μου χωρίς να φτάσει στο βαθμό του στρατηγού. Κάτι λεει αυτό για την αξιολόγηση που του κάναμε. Αυτόν που εμείς κρίναμε ότι δεν μπορεί να γίνει στρατηγός τον πήρε αυτή η κυβέρνηση και τον έκανε αρχιστράτηγο και τώρα έχουμε 100 νεκρούς ποιος φταίει;», κατέληξε.