Την «Ιφιγένεια» που θα θυσιάσουν αναζητούν στην κυβέρνηση, προκειμένου να γλιτώσουν οι κορυφαίοι -ιδίως ο πρωθυπουργός- από τις σοβαρότατες ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και το επικοινωνιακό παιχνίδι των αυθαιρέτων.

O «πόλεμος» με τις παρανομίες ξεκίνησε με έναν μαντρότοιχο στην Χαλκιδική, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί υπόσχονται fast track κατεδαφίσεις. Στο παρελθόν βέβαια άλλοι αρμόδιοι υπουργοί –Βούτσης και Κουρουμπλής- έστελναν έγγραφα ζητώντας να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις...

Άλλοι υπουργοί έχουν εξαφανιστεί από το κάδρο, ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος της κίνησης των «53+». Ο υπουργός Οικονομικών βέβαια έχει να δώσει σημεία ζωής από την περίοδο της γραβάτας στο Ζάππειο.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα, μιλώντας για κάποιες ευθύνες, όπως για παράδειγμα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος βέβαια είχε κάτι να πει και για τον 44χρονο πρωθυπουργό, στον απόηχο της σχετικής προκλητικής δήλωσης Βερναρδάκη.

Ο Φώτης Κουβέλης, αναπληρωτής στο υπουργείο Άμυνας, ζήτησε μιας μορφής συγγνώμη, αλλά δεν εντόπισε λάθη στρατηγικού χαρακτήρα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γνώριζε ο πρωθυπουργός την ύπαρξη νεκρών την ώρα της σύσκεψης-παρωδία.

Επανεμφάνιση έκανε όμως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Τόσκας, ο οποίος μέσω του «Πράττω» ψέλλισε μιας μορφής συγγνώμη, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να επιμερίσει τις πολιτικές ευθύνες.

Πάντως, η γκρίνια εμφανίζεται και σε ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ από την Αυγή ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, Δημήτρης Στούμπος, άδειασε τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, ζητώντας να ξανασκεφτεί το θέμα της παραίτησής του. «Ως άνθρωπος, έπρεπε να το είχε ξανασκεφτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του. Αναφερόμενος στις ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, έβαλε στο κάδρο και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά που έκανε ο πρωθυπουργός στα περί αλλαγών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Έτσι κι αλλιώς, ο κ. Καπάκης είναι από τους εξαφανισμένους της υπόθεσης. Για τον πρωθυπουργό πάντως, ο μεγάλος ένοχος των καταστροφών, όπως άλλωστε είπε στη συνάντησή του με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, είναι η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, το Μαξίμου εξακολουθεί να κατηγορεί τα ΜΜΕ που κάνουν αποκαλύψεις για την τραγωδία, ενώ δεν δίστασε -υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τους Κουρουμπλή και Βούτση- να επιτεθεί στον νεκρό πρώην υπουργό Βασίλη Μαγγίνα.