Την αδυναμία της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει απέναντι στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών προσπαθεί να καλύψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την καταστροφή στην ανατολική Αττική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλώθηκε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στους πολιτικούς συντάκτες, να εξηγήσει και πάλι τα γραφειοκρατικά – διαδικαστικά κομμάτια της επιχείρησης που είναι ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό ενώ δεν απάντησε σε σωρεία ερωτημάτων που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, που επισήμανε ότι δεν βρήκε επιχειρησιακά λάθη στη μάχη απέναντι στις φλόγες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «κανείς δεν είπε ότι όλα κύλησαν ομαλά».

Τα ερωτήματα που άφησε ανοιχτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφορούν μία σειρά από πτυχές της υπόθεσης που έχουν μείνει ανοιχτές σχετικά με τα λάθη της κυβέρνησης, τον αριθμό νεκρών και αγνοουμένων και την απόδοση ευθυνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε, κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία, για την ύπαρξη νεκρών στην ανατολική Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει και ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφορικά με την ύπαρξη νεκρών, ήδη από το απόγευμα, ενώ ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, το βράδυ της ίδιας ημέρας, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος δεν διευκρίνισε και τον ακριβή χρόνο που η κυβέρνηση έμαθε για την ύπαρξη νεκρών. Χθες, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για ενημέρωση της κυβέρνησης αναφορικά με την ύπαρξη νεκρών, η οποία, όμως, θεωρήθηκε μη σημαντική, ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν οι άντρες που δρούσαν στη θάλασσα να γνωρίζουν την ύπαρξη νεκρών στη στεριά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε επί της ουσίας για ποιο λόγο οι κυβερνώντες δεν εμπιστεύτηκαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν, την ώρα της μοιραίας πυρκαγιάς, και επιχειρούσαν στο Μάτι.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους συντάκτες και το γεγονός ότι ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να απαντήσει για τυχόν επιχειρησιακές παραλήψεις και λάθη αξιωματούχων και μελών της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε τους συντάκτες σε νέα ενημέρωση που θα λάβει χώρα όταν, όπως είπε, επανέλθει η χώρα στη νηφαλιότητα ενώ άφησε αιχμές για ύπαρξη καρατομήσεων από πλευράς πρωθυπουργού μετά το πέρας της συγκυρίας.

Ανύπαρκτη ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου και για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να μην λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών σε ακίνητα και οικόπεδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κατηγορήσει πολλές φορές, ακόμη και τις ώρες που η χώρα μετρούσε τους νεκρούς της πυρκαγιάς, για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά ουδέποτε εξήγησε για ποιο λόγο η παρούσα κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διόρθωση των κακώς κειμένων που νωρίτερα είχε εντοπίσει η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να δεσμευτεί για κατεδάφιση των αυθαίρετων ακινήτων στο προσεχές διάστημα από την παρούσα κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ο κ. Τζανακόπουλος δεν απάντησε για ποιο λόγο αυτή πραγματοποιήθηκε κρυφά τις πολύ πρωινές ώρες ενώ αναλώθηκε και πάλι σε επιθέσεις εις βάρος μερίδας του Τύπου που έχει θέσει στο στόχαστρο.

Ερωτηθείς από τον πολιτικό συντάκτη των «Παραπολιτικών», κ. Γιώργο Κατσίγιαννη, για τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους υπουργούς του, ο κ. Τζανακόπουλος δεν διατύπωσε μία σαφή θέση αναφορικά με αυτούς που, κατά τη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, φέρουν την ευθύνη για την τραγωδία και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε στο καίριο ερώτημα που ταλανίζει την τελευταία εβδομάδα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: Για ποιο λόγο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες ανθρώποι.