Δεκάδες νεκροί και αγνοούµενοι στο Μάτι, 23 νεκροί στη Μάνδρα, 246 µετανάστες νεκροί στο Αιγαίο από το 2015 και 149 αγνοούµενοι από τότε, δεκάδες χιλιάδες σπίτια και περιουσίες παραδοµένα στις φλόγες και τις πληµµύρες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα αποκαΐδια, περιβαλλοντικός όλεθρος µε 2.500 τόνους πετρελαίου χυµένους στον Σαρωνικό.

Στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. καταγράφηκαν αθροιστικά οι µεγαλύτερες καταστροφές από τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο και εντεύθεν, ωστόσο κανείς κυβερνητικός παράγοντας µέχρι σήµερα δεν έχει παραιτηθεί. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και σε κανέναν δεν τόλµησε να αποδώσει ευθύνες ο Αλ. Τσίπρας, αρνούµενος βέβαια να παραδεχθεί, έστω και εµµέσως, οποιαδήποτε δική του. Ποτέ έως τώρα δεν έχει συµβεί κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, το ένα µετά το άλλο τα σκάνδαλα σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιµό του. Η µάχη του Βατερλώ, τον Ιούνιο του 1815, διήρκεσε µόλις 10 ώρες, οδηγώντας σε συντριβή τα στρατεύµατα του Ναπολέοντα. Οι συνέπειες από το ατελείωτο πρωθυπουργικό Βατερλώ συνθλίβουν καθηµερινώς τον κοινωνικό ιστό, διαλύοντας παντελώς τις κρατικές υποδοµές. Ολα ξεκίνησαν από τους πρώτους µήνες της «πρώτης φοράς Αριστερά», τότε που οι συγκυβερνήτες Αλ. Τσίπρας και Π. Καµµένος άνοιξαν τα σύνορα, µε συνέπεια να περάσουν 1,5 εκατοµµύριο λαθροµετανάστες και πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Το Λιµενικό κατέγραψε 246 νεκρούς, στους οποίους δεν υπολογίζονται όσοι βούλιαξαν στο Αιγαίο χωρίς να εντοπιστούν από τα σωστικά συνεργεία, ενώ δεν πρέπει να παρακάµπτεται ότι ο αριθµός των επιβαινόντων σε κάθε «φουσκωτό»-φέρετρο είναι κατ’ εκτίµηση των διασωθέντων. Κορυφαία δράµατα, τα ναυάγια στο Φαρµακονήσι τον Σεπτέµβριο του 2015 µε τους 30 νεκρούς και τους 50 αγνοούµενους και στο Αγαθονήσι τον Μάρτιο του 2018 µε 16 θύµατα. Τον περασµένο ∆εκαπενταύγουστο, ο Κάλαµος και η ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα παραδίδονται στις φλόγες.

Τέσσερις µέρες αργότερα, ο άφαντος έως τότε πρωθυπουργός εµφανίζεται, δηλώνοντας ότι κάηκαν µόλις 15.000-16.000 στρέµµατα δάσους. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών τον διαψεύδει αµέσως. Οι δορυφορικοί χάρτες που παρουσίασαν τότε τα «Π» έδειξαν ότι παραδόθηκαν στις φλόγες 39.000 στρέµµατα δασικών εκτάσεων.

Στα τέλη του ίδιου µήνα πάνω από 120 πυρκαγιές εκδηλώνονται σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα και Ηλεία. Ειδικά η Ζάκυνθος, σύµφωνα µε τους τοπικούς φορείς, υπέστη τεράστια πλήγµατα. Κι ενώ η ατµόσφαιρα δεν είχε καθαρίσει καλά-καλά από τα αποκαΐδια, τον Σεπτέµβριο του 2017 το µικρό δεξαµενόπλοιο «Αγία Ζώνη», έµφορτο, µε 2.570 τόνους πετρελαίου, βυθίζεται στη Σαλαµίνα και τα καύσιµα πληµµυρίζουν τον Σαρωνικό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος βρισκόταν στη ∆ΕΘ για να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό, παρέµεινε ατάραχος και «κατέβηκε» στον Πειραιά δύο µέρες αργότερα, λέγοντας ότι έλειπε σε... υπηρεσιακό ταξίδι στο Λονδίνο.

Την περασµένη ∆ευτέρα το µεσηµέρι ξεσπά φωτιά σε χαµηλή βλάστηση στην Πεντέλη. Σε διάστηµα δύο ωρών «κατηφόρισε» στον Ν. Βουτζά και λίγο αργότερα, ελλείψει πυροσβεστικών δυνάµεων αναχαίτισης, πέρασε στην άλλη πλευρά της Λ. Μαραθώνος, εξαφανίζοντας το Μάτι. Ακόµη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των νεκρών και των αγνοουµένων. Επέζησαν µόνον όσοι εγκατέλειψαν αµέσως τις εστίες τους, όσοι βούτηξαν στη θάλασσα και µερικοί από θαύµα. Η πορεία των ερευνών κινείται έως τώρα ασυντόνιστα, χωρίς κανείς πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας να αναλαµβάνει ευθύνες ή πρόσθετες αρµοδιότητες.  

ΖΟΦΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 Παράλληλα, αναδεικνύονται ζοφερές υποθέσεις σκανδάλων, συµβάσεων και συµπεριφορών από πλευράς κορυφαίων παραγόντων, που συνθλίβουν το υποτιθέµενο ηθικό πλεονέκτηµα της κυβέρνησης. Εσχάτως, τα «Π» δηµοσιοποίησαν τις ρυθµίσεις δανείων που πέτυχε η ∆ΙΟ∆ΟΣ Ο.Ε. των ∆ήµητρας και Ζαννέτ Τσίπρα, επί των ηµερών του αδελφού τους στην πρωθυπουργία. Επίσης, την πλαστή ασφαλιστική ενηµερότητα του εξαδέλφου του πρωθυπουργού, Γ. Τσίπρα, την οποία είχε προσκοµίσει για λογαριασµό της ∆ΙΟ∆ΟΣ, προκειµένου να εξασφαλίσει κατασκευαστικό έργο ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στη Λέσβο.

Νωρίτερα, το 2015, είχαν αναδειχθεί τα έργα και οι ηµέρες της κατασκευαστικής ∆ΙΑΤΜΗΣΗ, του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρη, που εισέπραττε εκατοµµύρια ευρώ σε περίοδο κρίσης, αναλαµβάνοντας παράλληλα νέες εργολαβίες. Από κοντά και ο υπουργός Αµυνας, Π. Καµµένος. Τον Ιανουάριο του 2017 είδαν το φως της δηµοσιότητας οι συνοµιλίες του µε τον Μ. Γιαννουσάκη, καταδικασµένο σε ισόβια για διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης. Μετέπειτα, ο κ. Καµµένος «συνελήφθη» από τον φωτογραφικό φακό να παίζει σε ιδιωτικό καζίνο πολυτελούς ξενοδοχείου στο Λονδίνο, ενώ το φθινόπωρο του 2017 δηµιουργήθηκε σάλος µε τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τη συµµετοχή στα deal του επιχειρηµατία Β. Παπαδόπουλου, φίλου -κατά δήλωσή του- από τα πολύ παλιά του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ.

Κι όµως, καµία παραίτηση δεν υποβλήθηκε από κανέναν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για λόγους ευθιξίας, παρά µόνον του υπουργού Οικονοµίας, ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου, και της συζύγου του, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, για το επίδοµα ενοικίου που λάµβανε, µε την τελευταία να «αποκαθίσταται» από τον πρωθυπουργό µε τον διορισµό της στον ΟΟΣΑ. Και όλα αυτά σε αντίθεση µε τις τελευταίες κυβερνήσεις της Ν.∆., όπου οι παραιτήσεις υπουργών ακόµα και για ανούσιες υποθέσεις διαδέχονταν η µία την άλλη.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,  Σάββατο 28 Ιουλίου, 2018