Απέναντι στα τραγικά πρόσωπα που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους στην Ανατολική Αττική, υπάρχουν δύο µοιραίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, φέρουν σοβαρότατες πολιτικές και ουσιαστικές ευθύνες τόσο για τους χειρισµούς τις κρίσιµες ώρες των πυρκαγιών όσο και για την ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε, προετοιµασία.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά µετά τις περσινές καταστροφές στον Κάλαµο, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, από την έδρα της κυβέρνησης και το κέντρο λήψης αποφάσεων, κάηκαν απέραντες εκτάσεις γης και φέτος χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όπως λίγους µήνες πριν στη Μάνδρα, όταν θρηνήσαµε νεκρούς από πληµµύρες.

Οι καθ’ ύλην αρµόδιοι υπουργοί, όµως, είχαν άλλες προτεραιότητες από τις πραγµατικές τους αρµοδιότητες. Ο Πάνος Σκουρλέτης επί µήνες ασχολείται µε το νοµοσχέδιο του «Κλεισθένη» για την τοπική αυτοδιοίκηση και την κατάτµηση των µεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η προτεραιότητά του ήταν να αναλώνεται σε µικροπολιτικές πρωτοβουλίες, µε στόχο να «στριµώξει» τη Νέα ∆ηµοκρατία και τους δηµάρχους που δεν είναι της αρεσκείας του. Εκτός από το γεγονός ότι παρέµεινε άφαντος, εκτός από το βράδυ της ∆ευτέρας στο επικοινωνιακό σόου του Αλ. Τσίπρα, από τις αρµοδιότητες που περιλαµβάνει η θέση, δεν ανταποκρίθηκε σε καµία. Ούτε στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας της ζωής τους, ούτε στη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας τους, ούτε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για την πυρασφάλεια, ούτε στον συντονισµό της επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο Νίκος Τόσκας από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς στην Κινέτα και πριν σβηστούν οι φλόγες, άρχισε να διακινεί σενάρια οργανωµένου σχεδίου εµπρησµού, αντί να µεριµνήσει για την έγκαιρη κατάσβεσή τους. Τον περασµένο Μάιο απαντούσε µε αυστηρό ύφος σε ερώτηση βουλευτών της Ν.∆., λέγοντας ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «είναι πανέτοιµη για τις φωτιές». Υπερθεµάτιζε δε, λέγοντας ότι εκδόθηκε έγγραφο από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας για κατευθυντήριες οδηγίες για την υλοποίηση του µέτρου της Οργανωµένης Αποµάκρυνσης από περιοχές που τεκµηριωµένα εκτιµάται ότι απειλούνται από εξελισσόµενη ή επικείµενη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών. Τέτοια ακριβώς ήταν η πυρκαγιά στο Μάτι και δεν εφαρµόστηκε τίποτα από εκείνα για τα οποία καµάρωνε ο υπουργός, µε το κόστος όµως να είναι ζωές αθώων ανθρώπων.

Και για όλα αυτά, καµία ανάληψη πολιτικής ή ουσιαστικής ευθύνης, ούτε µία συγγνώµη για τις εκατοντάδες πολιτών που θρηνούν συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Η στάση αυτή δεν θα µπορούσε να µη σχολιαστεί ακόµα και στους κόλπους του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, µε βουλευτές να λένε µε νόηµα: «Επρεπε ένας να πει έστω µία συγγνώµη».