Αυτόνομος λόγος, εκλογική ετοιμότητα και σκληρή αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα την προγραμματική τους πρόταση, συνιστούν το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν στο Κίνημα Αλλαγής.

Μάλιστα το δίλημμα που αναμένεται να θέσουν στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, είναι η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν την εθνική συνεννόηση αλλά και τη δική τους ατζέντα για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Μανώλη Όθωνα, ο οποίος σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι, «θα συμμετέχουμε στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας μόνο υπό τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι για να φορέσουμε υπουργικά κοστούμια».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, το Κίνημα Αλλαγής θα σεβαστεί την εντολή του λαού. Απέκλεισε επίσης τις επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσουν μικροκομματικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, προτεραιότητα για τη Φώφη Γεννηματά είναι, από εδώ και στο εξής, η προώθηση του «Σχεδίου Ελλάδα», που αναμένεται να καταθέσει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών στα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, πριν την προγραμματική συνδιάσκεψη που σχεδιάζεται για πριν από το τέλος του έτους, θα προηγηθούν ημερίδες όπως οι δύο πρόσφατες που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για την Ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και περιφερειακές συνδιασκέψεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκίνησε «πορεία στον λαό», αρχής γενομένης από την περιοδεία της στην Κεντρική Μακεδονία. Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και για να «κεφαλαιοποιήσει» την πατριωτική στάση του Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων επισκέφθηκε την Τετάρτη τις Σέρρες. Να σημειωθεί ότι από το πρωί της ίδιας ημέρας κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών του ΚΙΝΑΛ από την Αθήνα επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του νομού από τις πρόσφατες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις και είχαν συναντήσεις με αγρότες.

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη σε στελέχη και παράγοντες του κόμματός της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο Σκοπιανό και την οικονομία και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως προχώρησε στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να κατοχυρώσει το εθνικό συμφέρον.

Ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως προέκυψε, δεν γίνεται αποδεκτή αναφέροντας πως «παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους».

«Ο πατριωτισμός ήταν και είναι ο βασικός χαρακτήρας της πολιτικής μας» διαβεβαίωσε και διαχώρισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από το «εθνικιστικό και ακροδεξιό ντελίριο παραγόντων της Νέας Δημοκρατίας».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως αν και «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελείωσαν, η λύση δεν είναι η επανάκαμψη της ΝΔ» και έστειλε ηχηρό μήνυμα πως: «Είμαστε ήδη έτοιμοι για τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές».

ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΔΕΘ

Επόμενος σταθμός στο σχεδιασμό του Κινήματος Αλλαγής η εκδήλωση για τον εορτασμό της 44ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αλλά και η ΔΕΘ. Η ομιλία της κ. Γεννηματά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται με ενδιαφέρον αφού θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική της για την Κεντροαριστερά, ενώ θα καταθέσει σημεία από την προγραμματική – κυβερνητική πρόταση του νέου φορέα που αφορούν τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες και η χώρα.

Στο μεταξύ, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς απέκτησε «οργανωτική σάρκα και οστά». Μετά τη συγκρότηση των οργάνων σε κεντρικό και νομαρχιακό επίπεδο και τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στις 300 τοπικές οργανώσεις, ο νέος φορέας ολοκλήρωσε και τη συγκρότηση των Γραμματειών των Τομέων και των Δικτύων του, που θα αναλάβουν την καθημερινή πολιτική παρέμβαση του κινήματος ενόψει της κρίσιμης πολιτικής περιόδου που ακολουθεί, την περαιτέρω εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου αλλά και την κοινωνική δικτύωση του Κινήματος Αλλαγής.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συγκρότηση των Επιτροπών Ψηφοδελτίων για τις Εθνικές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, που θα το καταστήσουν πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη ημέρα και κυρίαρχο προοδευτικό πόλο απέναντι στις λογικές της συντήρησης και του διχασμού του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΚΟΛΕΜΑ

Εν τω μεταξύ, η επιλογή της Ντέπυς Γκολεμά να στελεχώσει το Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων και Πρωτοβουλιών του ΚΙΝΑΛ, σε συνδυασμό με τις φήμες που τη θέλουν να κατεβαίνει υποψήφια σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν κυρίως μέσω των social media.

Μέλη, στελέχη και φίλοι του Κινήματος εξέφρασαν την οργή τους όταν θυμήθηκαν τα αρνητικά σχόλια που έγραφε παλιότερα η γνωστή τηλεκριτικός για το ΠΑΣΟΚ, τον Παπανδρέου, τον Βενιζέλο και τον Σημίτη, ακόμα και για τη Φώφη Γεννηματά. Επίσης, είχε ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα και του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ενώ, είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικά σχόλια και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Στελέχη προερχόμενα από τη νεότερη γενιά μίλησαν στο «Κ» με αφορμή τη συμμετοχή τους στους Τομείς και τα Δίκτυα του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ (Τομέας Νεοφυούς & Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας)

«Επένδυση στη νέα γενιά»

«Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερα χαρά καθώς με τη συμμετοχή μου στη Γραμματεία Τομέα Νεοφυούς και Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας μου δίνεται η ευκαιρία με μια πλειάδα εξαιρετικών στελεχών που τη πλαισιώνουν να απευθυνθούμε στο πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα.
Νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες σε όλη τη χώρα ακόμα και σήμερα αποδεικνύουν ότι μπορούν και δημιουργούν, το κίνημά μας είναι υποχρεωμένο να επενδύσει σε αυτή τη γενιά, να δείξει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα της, να συνεργαστεί μαζί της και να την κάνει κομμάτι της στην παραγωγή νέων ιδεών και προτάσεων».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

(Δίκτυο Εθελοντισμού, Οικολογίας και Κοινωνικών Κινημάτων)

«Η δύναμη του εθελοντισμού»

«Σήμερα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες μέσω του εθελοντισμού στη θετική εξέλιξη και αλλαγή, με την ενεργή και υπεύθυνη κοινωνική συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα, στην τοπική ανάπτυξη και στην Κοινωνία των Πολιτών. Η ανάγκη για κοινωνική αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά μέσω ενός ενεργού ρόλου παρέμβασης και αυτοοργάνωσης με πρωταγωνιστή τον ενεργό και ευαισθητοποιημένο Έλληνα πολίτη αυξάνεται συνεχώς.

Η συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας, η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και η αύξηση του μεταναστευτικού πληθυσμού, οφείλονται σε πολύ κακούς χειρισμούς και πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η άμυνα της Κοινωνίας των Πολιτών εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό από τον εθελοντισμό, που στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και εκφράζει ένα θετικό μήνυμα αλλαγής και ελπίδας για το αύριο, κάτι πού όλοι μαζί μπορούμε!!!».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ (Τομέας Παιδείας)

«Αυτόνομο Πανεπιστήμιο»

«Με χαρά ενημερώθηκα για τη συμμετοχή μου στον Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ. Ήμουν και παραμένω ΠΑΣΟΚ, την κοιτίδα της Δημοκρατικής Παράταξης και ελπίζω ότι θα βοηθήσω και σε αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που αντιλαμβάνομαι ότι αποτελεί συνέχεια αυτής που κορυφώθηκε με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, να μείνει η χώρα όρθια. Να ξαναγίνει κανονική. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια πρόκληση. Ανάμεσα στον κρατισμό και την μπαχαλοποίηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την άκριτη ιδιωτικοποίηση της ΝΔ, πρέπει να προτάξουμε το Απελευθερωμένο και Ανταγωνιστικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο της αυτονομίας, της αξιολόγησης, της επιχειρηματικής αξιοποίησης των δικών του ερευνητικών αποτελεσμάτων».

ΛΙΛΑ ΡΑΓΚΟΥΣΗ (Δίκτυο Ισότητας)

«Ενδυνάμωση της Ελληνίδας»

«Η ενασχόληση νέων ανθρώπων με τα κοινά είναι επιτακτική ανάγκη για την ουσιαστική αλλαγή και εξέλιξη της πολιτικής σκηνής της χώρας. Ειδικά η εκπροσώπηση της γυναίκας κυμαίνεται ακόμα σε χαμηλά ποσοστά, εξαιρετικά δυσανάλογα με την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση και ανέλιξη.
Ο τομέας Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής έχει ευθύνες αφού ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει καινοτομήσει σε θέματα κοινωνικής ισότητας. Ακολουθώντας την ενασχόλησή μου με τα κοινά σε θέματα ισότητας και δικαιωμάτων θα ασχοληθώ με την ενδυνάμωση της γυναικείας παρουσίας και την προώθηση θεμελιωδών δικαιωμάτων που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα αγνοούμε.
Άλλωστε συμμετοχικά επιτυγχάνονται οι αλλαγές, όπως είπε ο Γκράμσι: “Η αδιαφορία είναι το νεκρό βάρος της ιστορίας”».

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ (Τομέας Νεοφυούς & Καινοτόμου επιχειρηματικότητας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας)

«Καινοτόμες επιχειρήσεις»

«Μετά τη συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής καλούμαστε να απαντήσουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Οι τομείς δουλειάς που συγκροτήθηκαν θα αποτελέσουν το κύτταρο που θα διαμορφώσει τη νέα πολιτική μας πρόταση. Η νεοφυής, η καινοτόμα και η νεανική επιχειρηματικότητα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να βγει η χώρα από την κρίση. Επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του μέλλοντος. Το δυναμικό που διαθέτει η χώρα, εντός και εκτός συνόρων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την οικονομία μας. Δουλεύουμε μαζί με τους νέους για να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος».

ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΑΡΑΒΑΝΙΤΗ (Τομέας Πολιτισμού)

«Εργαλείο ο πολιτισμός»

«Η συμμετοχή μου στον Τομέα Πολιτισμού είναι φυσική εξέλιξη της ενασχόλησής μου με τα κοινά και με τον πολιτισμό, ως αρχαιολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, αποδεικνύουμε σταθερά πως θεωρούμε τον πολιτισμό μας, σε όλες του τις εκφάνσεις, τη βάση για την ανέλιξή μας, καθώς αποτελεί εσωτερική και διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη.
Μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, η παράδοσή μας συνιστά την ειδοποιό διαφορά και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη. Εμείς, μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης, διασυνδέοντας τον πολιτισμό, με την Εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία».

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΛΠΑΚΗΣ (Τομέας Αντιμετώπισης Κοινωνικών Ανισοτήτων)

«Κοινωνική αξιοπρέπεια»

«Οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε., με τα παιδιά και τους νέους να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική που δίνει σε όλους τους πολίτες τα εφόδια για να ζουν αξιοπρεπώς, αλλά και για να αναπτυχθούν ελεύθερα, με βάση τα ταλέντα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και όχι την πρόσβασή τους στα συστήματα εξουσίας. Μια κοινωνική πολιτική που δεν διανέμει παθητικά εκ των υστέρων, αλλά συμμετέχει ως αναπτυξιακός κρίκος στην παραγωγή».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Στο Καρφί", 21/07/18