Ιστορικά ντοκουμέντα τα οποία δεν είχαν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, παρέδωσε στους κοινοβουλευτικους συντάκτες σήμερα, ανήμερα της θλιβερής 44ης επετείου του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Μεταξύ αυτών τα Πρακτικά της Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1974 υπό τον Πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της Γενικής Επιστράτευσεως της χώρας» και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Έχουν περάσει από τότε 44 χρόνια και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι 4 πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον φάκελο της Κύπρου. Είναι τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεγεί από την Εξεταστική Επιτροπή του 1986 έως Οκτώβριο του 1988.Θα ακολουθήσουν ενδεχομένως μερικές δεκάδες από τόμους πάλι πολυσέλιδους τους επόμενους μήνες» είπε ο πρόεδρος της Βουλής παραδίδοντας το σχετικό υλικό στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη τη δημοσίευση των πρώτων τόμων του φακέλου της Κύπρου εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια θα γίνει αφορμή για να ανοίξουν αρχεία ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών, θεσμών και στην Ελλάδα αλλά κυρίως και στην Κύπρο που είναι το έδαφος της τραγωδίας και οι μαρτυρίες είναι πιο βιωματικές και ζωντανές και να μαζευτεί συν τω χρόνω αυτό το επιπλέον υλικό.

Η απόφαση για τη Γενική Επιστράτευση

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το τετρασέλιδο πρακτικό του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1974 για την κήρυξη της Γενικής Επιστράτευσης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λαβών τον λόγον ο κ. Υπουργός Εθνικής Αμύνης προτείνει όπως, επί σκοπώ αντιμετωπίσεως αμυντικών αναγκών της Χώρας, λόγω της εκ της εχθρικής εισβολής εις Κύπρον επιβουλής εναντίον της Πατρίδος ήμωνμ κηρυχθή Γενική Επιστράτευσις (…). ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ λαβόν υπ’όψιν την από 20 Ιουλίου 1974 πρότασιν του επί της Εθνικής Άμυνας Υπουργού ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ την κήρυξιν της Γενικής Επιστρατεύσεως της Χώρας».

Παράλληλα ο κ. Βούτσης παρέδωσε έγγραφο κοινοποίησης στο υπουργικό συμβούλιο απόφαση του Αρχηγού του ΓΕΣ για απαγόρευση δίσκων της Μελίνας Μερκούρη (13/4/1968) αλλά και τηλεγράφημα του βουλευτήΛασκαρίδη προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο του 1967 λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γ.Παπαδόπουλου.