Η ολική επαναφορά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στο Μαξίµου, σε συνδυασµό µε την πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να τον καταστήσει και γενικό κουµανταδόρο στην Κουµουνδούρου, προορίζοντάς τον πριν από τις εθνικές εκλογές για γραµµατέα της Κ.Ε. του κόµµατος, όπως αποκάλυψαν το προηγούµενο Σάββατο τα «Π», πυροδοτεί νέες εστίες έντασης στο κυβερνείο της Αριστεράς. Όσα δηµοσιεύτηκαν από τα «Π» αναφορικά µε το σχέδιο του πρωθυπουργού να εµπιστευτεί στον Ν. Παππά όλο το παιχνίδι του ξεκαθαρίσµατος των εσωκοµµατικών του λογαριασµών µε τους εν δυνάµει αµφισβητίες του -πρώτιστα µε την οµάδα των «53+» του Ευ. Τσακαλώτου-, εκκινώντας τη διαδικασία αποδυνάµωσής τους από τον επερχόµενο ανασχηµατισµό, λειτούργησαν αφυπνιστικά για στελέχη µε δεσπόζουσα θέση στο Μαξίµου. Όπως για τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, ∆. Τζανακόπουλο, ο οποίος εµφανίζεται ιδιαίτερα ενοχληµένος από µια τέτοια εξέλιξη.

ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΧΗ

Η δυναµική επιστροφή του Ν. Παππά στα παλιά του ληµέρια, δηλαδή στο Μαξίµου, και η ανάδειξή του σε κεντρικό υποβολέα του Αλ. Τσίπρα για σειρά πρωτοβουλιών και αποφάσεων σε ζητήµατα που αφορούν τόσο τη χάραξη του πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασµού της κυβέρνησης όσο και τη λειτουργία αυτής και του κόµµατος, αποτέλεσαν την αρχή ενός νέου κύκλου διαµάχης µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο τελευταίος, όταν ανέλαβε το συγκεκριµένο πόστο, επιχείρησε να «εξουδετερώσει» το εντός του Μαξίµου «σύστηµα» του σηµερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής: είχε επαναφέρει στα καθήκοντά του, δηλαδή στη θέση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τον αείµνηστο Θεόδωρο Μιχόπουλο, ο οποίος λειτουργούσε και ως δίαυλος καλής επικοινωνίας και µε την οµάδα των «53+» του Ευ. Τσακαλώτου. Επίσης, προσπάθησε να δοµήσει ένα νέο «δηµοσιογραφικό» λόµπι στα ΜΜΕ, κυρίως στην ΕΡΤ, µε σηµείο αναφοράς τον ίδιο, ενώ σε εσωκοµµατικό επίπεδο, σε αντίθεση µε τον Ν. Παππά, δεν ήταν «εχθρικός» απέναντι στις ριζοσπαστικές δυνάµεις της Κουµουνδούρου. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους της αντιπαράθεσής του µε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής έχει να κάνει µε το ότι δεν συµµερίζεται τη στρατηγική των συγκλίσεων µε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταµιού και µάλιστα µε όρους «µεταγραφικής διαδικασίας», θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να µεταβληθεί σε «συστηµικό» κόµµα και να απολέσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ή να ξεκόψει από τις ρίζες του, δηλαδή τον χώρο των αριστερών κινηµάτων.

Η ιδιότυπη παραγκώνιση του ∆. Τζανακόπουλου εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν καθίσταται προνοµιακός κοινωνός των «µυστικών διαβουλεύσεων» του Αλ. Τσίπρα µε τον Ν. Παππά δηµιουργεί νέα δεδοµένα και ισορροπίες στο εσωτερικό του Μαξίµου µε ό,τι επίδραση µπορεί να έχει κάτι τέτοιο και στα υπόλοιπα όργανα του κόµµατος και της κυβέρνησης, αλλά κυρίως στα γεγονότα της επόµενης ηµέρας στον χώρο της Αριστεράς, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανήκει στην κατηγορία των ανερχόµενων δελφίνων από το ευρύτερο προεδρικό µπλοκ, στο οποίο επίσης ανήκει ο Ν. Παππάς. Με τη διαφορά όµως ότι ο τελευταίος εδραιώνει την ηγετική παρουσία του στον χώρο επενδύοντας κυρίως στις «ΠΑΣΟΚογενείς» δυνάµεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ∆. Τζανακόπουλος στα τµήµατα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχοντας µάλιστα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και µε την οµάδα των «53+».

Συνεπώς, η ενδεχόµενη ισχυροποίηση του Ν. Παππά στο κόµµα όχι µόνο ανησυχεί τους φανερούς εσωκοµµατικούς αντιπάλους του Αλ. Τσίπρα, δηλαδή την οµάδα των «53+» του Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος είναι αυτή τη στιγµή ο Νούµερο 1 στόχος του Μεγάρου Μαξίµου, αλλά και δηµιουργεί προβληµατισµό στις τάξεις της προεδρικής πλειοψηφίας, κυρίως στους ανταγωνιστές-δελφίνους του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής...