Προβάδισμα της τάξης του 8% έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, (με πιθανότητες πάνω από 50% και πάνω από 80%), σύμφωνα με την «Σφυγμός» της Prorata, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναλυτικότερα, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

ΝΔ έως 35% (από 34% τον Ιούνιο), ΣΥΡΙΖΑ έως 27% (26%), ΚΙΝΑΛ έως 14% (14%), ΚΚΕ έως 9% (13%), ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έως 8% (9%), ΠΟΤΑΜΙ έως 6% (στην προηγούμενη μέτρηση συμπεριλαμβανόταν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ,), ΑΝEΛ έως 2% (4%), ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ έως 6% (7%), ΛΑΕ έως 4% (5%), ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ έως 3% (5%), ΑΝΤΑΡΣΥΑ έως 2% (5%), ΜΕΡΑ 25 έως 2% (5%), ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έως 2% (5%) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έως 5% (6%).

Πρόωρες ζητούν οι πολίτες 

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θέλει πλέον τις πρόωρες εκλογές στο επόμενο εξάμηνο: φτάνει το 51%, έναντι εκείνων που λένε «όχι» με 46%.

Κλειδί το Σκοπιανό - Αμφιβολίες για το Εurogroup

To θέμα των Σκοπίων αποδεικνύεται ότι ρίχνει το βάρος του στην πολιτική συμπεριφορά των πολιτών και θα επηρεάσει τις εκλογές. Περίπου οι μισοί (49%) δεν θέλουν λύση του Σκοπιανού στην παρούσα φάση, είναι δε εντυπωσιακό ότι «όχι» στη λύση λέει και το 42% του ΣΥΡΙΖΑ (60% της ΝΔ).

Αλλά και για το Eurogroup που πανηγυρίστηκε από την κυβέρνηση και πόνταρε σε αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αλλάξει την ατζέντα, οι πολίτες δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της οικονομίας.

Στο ερώτημα εάν η συμφωνία του Eurogroup θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία και στη δυνατότητα δανεισμού της χώρας, οι ψηφοφόροι απαντούν: αρνητικό 39%, θετικό 32%, ούτε θετικό ούτε αρνητικό 23%, Δ.Ξ/Δ.Α. 6%.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο σημείο της συμφωνίας που αφορά τη δεκαετή περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων και τον αντίκτυπό της, οι απόψεις είναι: αρνητικός 40%, θετικός 33%, ούτε θετικός ούτε αρνητικός 20%, Δ.Ξ/Δ.Α. 7%.