Υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει «αποτύχει σε όλα τα πεδία», η τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη δείχνουν πως η οικονομία έχει πέσει στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης -υπολειπόμενη και έναντι των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης που πέρασαν από προγράμματα προσαρμογής. 

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζονται στην τακτική Ενδιάμεση Έκθεσή της, επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη το 2018 θα παραμείνει κάτω του 2% του Α.Ε.Π. (1,9%). Την ίδια στιγμή, χώρες που ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανακτώντας την απώλεια πλούτου που υπέστησαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η στάσιμη εγχώρια κατανάλωση, η περιορισμένη αύξηση της απασχόλησης, το μεγάλο επενδυτικό κενό και η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών δεν επαρκούν για να οδηγήσουν στην ισχυρή και διατηρήσιμη ανάταξη της οικονομίας.

Μοναδική διέξοδος από το φαύλο κύκλο των ασθενικών οικονομικών επιδόσεων και των χαμηλών προσδοκιών είναι η εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης που θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα αποκαταστήσει την πολιτική αξιοπιστία της χώρας. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα πεδία, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή».