Μέσα από τακτικισμούς και τραγελαφικές καταστάσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει σκηνικό πολλαπλών καλπών τον Μάιο του 2019. Ο τραγέλαφος ξεκίνησε ξαφνικά το βράδυ της Τετάρτης με την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το αποκορύφωμα ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης: Διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη τροπολογία είχε γίνει λάθος στις ημερομηνίες του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με συνοπτικές διαδικασίες, συνετάχθη νέα τροπολογία: Η πρώτη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μεταφέρθηκε μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και εξήγησε ότι όλο αυτό έγινε για λόγους συνταγματικής τάξης, καθώς για να γίνουν οι τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 θα πρέπει να παραταθεί η θητεία των νυν δημάρχων και περιφερειών.

Μάλιστα, η επιχειρηματολογία του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε γέλια και χειροκροτήματα ακόμα και από τα έδρανα της ΝΔ: «Εσείς από τη ΝΔ ζητούσατε να διαχωριστούν οι εθνικές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Εμείς το ακούσαμε. Εσείς το είπατε και έγινε πράξη. Δεν ξέρω αν είναι δίκαιο, αλλά έγινε πράξη. Βλέπετε πώς η κυβέρνηση σας ακούει. Οι αυτοδοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και οι εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2019.»

Η αποδοχή της τροπολογίας ενισχύει τα σενάρια που θέλουν να στήνεται «τριπλή κάλπη» τον Μάιο για τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών, εθνικών και ευρωεκλογών. Ο στόχος της κυβέρνησης -που φέρεται να προώθησε την τροπολογία- είναι προφανής: να «μοιραστεί» η δυσαρέσκεια των πολιτών σε διαφορετικές κάλπες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Oυσιαστικά ο πρωθυπουργός κερδίζει χρόνο μέχρι να αποφασίσει αν θα πάει και σε εθνικές εκλογές τον Μάιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στα Σκόπια με το δημοψήφισμα: Αν είναι θετικό το αποτέλεσμα, τότε η μπάλα θα περάσει αναγκαστικά στην ελληνική πλευρά εν αναμονή και της... υλοποίησης της «απειλής» Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Υπάρχουν όμως και οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τις οποίες ξορκίζει τώρα η κυβέρνηση, κατηγορώντας τη ΝΔ που δεν τις ψήφισε.

Πάντως, τα όσα έγιναν στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Πάνο Σκουρλέτη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ: «Όσα ευτράπελα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες με τις διαρκείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, δεν αποτελούν παρά την πιο κραυγαλέα απόδειξη του πανικού της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αν συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές ή ακόμη και με τις εθνικές εκλογές θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες. Ας μην έχει και σε αυτό αυταπάτες. Οσες κάλπες και αν στήσει, όποτε και κι αν τις στήσει, οι πολίτες θα του δείξουν το δρόμο από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου. ΥΓ. Το αν θα μπορεί να μείνει και στην Κουμουνδούρου, είναι είναι μια άλλη ιστορία...»