Πρόσκληση ένταξης απηύθυνε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Στη διακήρυξη της Συνόδου το απόγευμα της Τετάρτης, το ΝΑΤΟ «καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για επίλυση του ζητήματος του ονόματος». «Σύμφωνα με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ώστε να γίνει μέλος της Συμμαχίας». 

«Για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι όρος η πλήρης υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε σχέση με την συμφωνία για το όνομα» αναφέρεται. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει λίγο προηγουμένως πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση».

Στόλτενμπεργκ: Μόνο με αλλαγή ονόματος η ένταξη

Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.