Την προαναγγελία ότι η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να καταψηφίσει τόσο την  τροπολογία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Α’ Αθηνών και Αττικής,όσο και το νομοσχέδιο του "Κλεισθένη" έκανε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και εισηγητής του κόμματος στη συζήτηση, Μάκης Βορίδης.

Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του απευθυνόμενος προς τον Πάνο Σκουρλέτη: «Θέλετε την κατάτμηση και εν συνεχεία να πάνε στις καλένδες τα υπόλοιπα», τονίζοντας ότι η επιτροπή που προβλέπεται σε άλλη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μελετήσει όλες τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα είπε ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σκουρλέτη είναι «στάχτη στα μάτια μας». «Ελάτε να νομοθετήσουμε μαζί την ψήφο του εξωτερικού», είπε ο κ. Βορίδης υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του είχε υποβάλλει σχετική πρόταση νόμου το 2016 και το 2018, η οποία ακόμα δεν έχει συζητηθεί. «Τρεισήμισι χρόνια δεν το έχετε αγγίξει, Η πρόταση που κατατέθηκε ήταν η πρόταση που είχε ετοιμαστεί στο ΥΠΕΣ και ήταν έτοιμη όταν μας ρίξατε», είπε, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ θα καταψηφίσει το σύνολο των διατάξεων για το εκλογικό σύστημα», ενώ επιφυλάχθηκε για τα υπόλοιπα για την Ολομέλεια.

«Έχουν δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα αυτοί που έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης, να βρεθεί ένας τρόπος, μια ασφαλής και σύννομη μέθοδος να εκφράζονται», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης.