Στη γωνία κόλλησαν σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τα στελέχη της αυτοδιοίκησης με αφορμή τη συζήτηση για τον «Κλεισθένη».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση. «Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στους δήμους σε ακυβερνησία και θα διαλύσει την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

«Τους ενδιαφέρει δηλαδή με ποιον τρόπο την επόμενη μέρα θα λειτουργήσουν οι δήμοι. Ακόμα περιμένω την απάντησή του υπουργού για την ακυβερνησία και με ποιο τρόπο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα της κυβερνησιμότητας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάνοντας λόγο για ιδεοληψίες της Αριστεράς και εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων από τον Πάνο Σκουρλέτη.

«Όταν η απλή αναλογική δε δώσει τη σύνθεση σε μία κεντρική κυβέρνηση ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι εκλογές, στην τοπική αυτοδιοίκηση τι θα γίνει; Πάλι στου κασίδη το κεφάλι, πάλι ο πολίτης θα την πληρώσει;» σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε πως «διαφωνούμε κάθετα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Κλεισθένης 1». «Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει αυτούς που δημιουργούν την παθογένεια της διοίκησης», κατέληξε.

Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), Κωνσταντίνος Αγοραστός συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφενός δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση αφετέρου δεν λύνει κανένα πρόβλημα. «Ούτε η κακονομία, ούτε η πολυνομία δεν χτυπιέται», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται να μπουν εμπόδια.

Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, έκανε λόγο με την σειρά του για ιδεοληψία. «Καθένας μπορεί να έχει τα πιστεύω του, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να μην πληρώνει το διχασμό. Εμείς είπαμε υπάρχει μία ιδεοληψία, μία ιδεολογία απλής αναλογικής», ξεκαθάρισε και κάλεσε ουσιαστικά τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. «Έχετε μεγάλο βάρος να αποφασίσετε σωστά τι θα ψηφίσετε γιατί αυτό δεν είναι ένα στιγμιαίο νομοσχέδιο. Η καθεμία και ο καθένας έχει ιστορική ευθύνη, δεν είναι νομοσχέδια που ψηφίζονται με άδειες αίθουσες», ανέφερε.

Επίθεση εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη εξαπέλυσε και η πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας), Βέτα Πανουτσάκου. Όπως είπε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ήταν προκαθορισμένο και «το παιχνίδι στημένο».

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ζήτησε να «ξαναδούμε συνολικά το θέμα του Κλεισθένη ως μια μεταρρύθμιση». Είπε «όχι» στην απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα «πρέπει να βρούμε τον τρόπο εκείνο ώστε να μη αποδυναμώνεται ο θεσμός των παρατάξεων».

«Στο όνομα της δημοκρατίας και ότι τάχα όλοι πρέπει να μη συμμετέχουμε ισότιμα ήδη δημιουργούνται συντεχνίες. Πρέπει να μη δίνουμε ρόλους οι φωνές που δεν πρέπει να έχουν», ανέφερε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δήλωσε ότι ναι μεν συμφωνεί με την απλή αναλογική αλλά «με την προϋπόθεση να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δήμων».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σημειώθηκε άγριος καυγάς ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και τον Πάνο Σκουρλέτη (δείτε εδώ).