Δημοσκόπηση μίας άγνωστης, μέχρι σήμερα, εταιρείας θα παρουσιάσει στην κυριακάτικη Documento ο Κώστας Βαξεβάνης.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία VoxPop Analysis, που μάλιστα περάστηκε πρόσφατα στο μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ. Εξίσου ενδιαφέρον και το γεγονός ότι διαχειριστής και αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Γιάννης Σκλίας, υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο το 2015, συνεργάτης της γνωστής από το παρελθόν CommonView και πρώην φοιτητής του Χριστόφορου Βερναρδάκη, με τον οποίο έχουν γράψει μαζί κείμενα παρεμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση της εταιρείας έγινε μόλις πριν ενάμιση μήνα και είναι μονομετοχική ΙΚΕ με μετοχικό κεφάλαιο 100 ευρώ.

Στο σχετικό βίντεο ο Γιάννης Σκλίας δίνει συνέντευξη ως υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ενώ σήμερα κάνει δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Κώστα Βαξεβάνη.

Η περίπτωση αυτή θυμίζει την εταιρεία CommonView, την οποία δημιούργησαν φοιτητές του Χριστόφορου Βερναρδάκη, με βοήθεια συνεργατών του στο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι ο Σκλιάς συμμετείχε στην CommonView ως συνεργάτης, κάτι που όπως είναι φυσικό εγείρει υποψίες ότι η VoxPop Analysis είναι η… νέα CommonView.

H αποκάλυψη από τα ελληνικά hoaxes

Η ιστοσελίδα Ελληνικά hoaxes επικοινώνησε με τον κ. Σκλιά προκειμένου να μάθει για την ταυτότητα της δημοσκόπησης και την επαγγελματική επάρκεια του ίδιου. «Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Σκλία και τον ρωτήσαμε αν είναι μέλος της ESOMAR όπως αναφέρεται στην ταυτότητα της δημοσκόπησης. Μας απάντησε ότι είναι μέλος της Young ESOMAR Society. Αυτό όμως είναι άσχετο με τις εταιρίες που συμμετέχουν στην ESOMAR και ακολουθούν κάποιους κανόνες στις δημοσκοπήσεις τους. Απλά ο κύρος Σκλίας είναι μέλος στην Young ESOMAR Society ως φυσικό πρόσωπο και λαμβάνει νέα και ενημερώσεις. Δεν προσδίδει κάποιο κύρος αξιοπιστίας στην εταιρία Voxpop Analysis όπου είναι ιδιοκτήτης και η εταιρία δεν είναι μέλος της ESOMAR», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος (δείτε εδώ), επισημαίνεται πως «αν ακολουθήσουμε την διεύθυνση που υπάρχει στη σελίδα της Voxpop Analysis στο facebook θα μεταφερθούμε στην ιστοσελίδα την έρευνας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ερωτηματολόγιο σε μια πλατφόρμα που ο κάθε πολίτης μπορεί να φτιάξει τη δική του έρευνα. Πρόκειται για επίσημη πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι έρευνες αυτές παραμένουν ανεπίσημες, αφού ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει μία και να την στείλει σε φίλους και γνωστούς για να απαντήσουν».