Σημείο προς σημείο επιτέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του, επικεντρωνόμενος στο θέμα της οικονομίας και του μνημονίου, τη συμφωνία στο Σκοπιανό και τους χειρισμούς στο προσφυγικό.

Στο τέλος δε, άφησε σαφέστατες αιχμές προσωπικά εναντίον του κ. Τσίπρα: «Κοιτάξτε και λίγο τα δάνεια της οικογένειάς σας, να είστε προσεκτικός όταν έχετε λερωμένη τη φωλιά σας» είπε χαρακτηριστικά. 

Ξεκινώντας με το ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Εσείς δεν ήσασταν αυτός που πέρυσι, στο συνέδριο του Economist, χαρακτηρίζατε "απολύτως αδύνατη" τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια;». «Ήταν ή δεν ήταν αδύνατον τότε να συντηρήσουμε αυτά τα πλεονάσματα, και είναι ή όχι αδύνατο τώρα να τα διατηρήσουμε χωρίς να βυθίσουμε τη χώρα, όπως λέγατε τότε;». 

Εξειδικεύοντας επί των δημοσιονομικών, στράφηκε στον υπουργό Οικονομικών για το ζήτημα του χρέους. «Κύριε Τσακαλώτο, σας ρωτώ, είναι καλό να έχεις ή να μην έχεις βιώσιμο χρέος; Γιατί το ΔΝΤ δεχόταν το 2014 υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από ό,τι τώρα; Επειδή κυβερνήσατε εσείς και βουλιάξατε τη χώρα» είπε, εξηγώντας: «Η βιωσιμότητα του χρέους έχει να κάνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης» και εξήγησε ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης που εσείς δρομολογείτε μας αναγκάζουν» στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η ρύθμιση, είπε, είναι «καλοδεχούμενη, αναγκαία, αλλά όχι ικανή να μας βγάλει από την περιπέτεια στην οποία μας βάλατε».

Επανέλαβε πως η τριετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στη δυναμική της οικονομίας, τονίζοντας επίσης το κόστος και το πλήγμα ειδικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Συνοψίζοντας, υπογράμμισε πως «εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο Κύπρου, Πορτογαλίας ή Ιρλανδίας, το ελληνικό ΑΕΠ θα ήταν 217 δισ. ευρώ. «Χάσατε κάθε χρόνο 34 δισ. ευρώ του ΑΕΠ με τις σαχλαμάρες σας» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην άνοδο του ιδιωτικού χρέους, σημείωσε πως και αυτή η εξέλιξη αποτυπώνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως επίσης και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται και στις διεθνείς λίστες κατάταξης. 

Σχετικά με τις τράπεζες, υπογράμμισε πως μετά το δημοψήφισμα του 2015 χρειάστηκε τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία δεν θα ήταν απαραίτητη αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι προηγούμενοι μήνες. Η περίοδος εκείνη, είπε, αφαίρεσε 25 δισ. ευρώ από την αξία των τραπεζών η οποία, εξαιτίας τότε του ΤΧΣ, ήταν «περιουσία του ελληνικού λαού, την οποία κόψατε με το δημοψήφισμα».

«Και είστε εδώ και πανηγυρίζετε και χειροκροτάτε για τα τσάμικα που χορεύατε στο Σύνταγμα παρέα με τους Χρυσαυγίτες. Και μας λέτε τι υπερήφανοι που είστε. Για να έρθετε μετά να κάνετε μία μεγάλη τούμπα, κωλοτούμπα. Και αν δεν ήμαστε εμείς,  η Ελλάδα θα είχε ήδη βγει από το ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. 

«Κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους μέσα στα μούτρα τους»

Ερχόμενος στο θέμα των συντάξεων, ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους, που τους έχετε ξεφτιλίσει και τους κοροϊδεύετε μεσ'τα μούτρα τους, εσείς που ψηφίσατε το νέο κόψιμο στις συντάξεις».

«Εμείς δεν τις ψηφίσαμε τις νέες περικοπές, εσείς τις ψηφίσετε. Αν αλλάξετε πολιτική, εμείς μαζί σας. Αλλά ή υπάρχει πρόγραμμα και δεσμεύσεις ή δεν υπάρχει», τόνισε.

Σχετικά δε με τις υποτιθέμενες «διαρροές» από τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ξεκάθαρα πως επρόκειτο για στημένα και ανυπόστατα δημοσιεύματα. «Ο Σολτς, υποτίθεται, για τη διμερή μας συνάντηση, δεν επέλεξε να μιλήσει ούτε στην Welt, ούτε σε κάποια γερμανική εφημερίδα, αλλά στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον κύριο Καρτερό». «Ποιον κοροϊδεύετε; Στημένη ιστορία από εσάς και τα υπόγεια του Μαξίμου» είπε χαρακτηριστικά, καταχειροκροτούμενος.

Σκοπιανό και προσφυγικό

Σχετικά δε με τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε πως δόθηκε «μακεδονική εθνικότητα». Δείχνοντας στο κείμενο της συμφωνίας, τόνισε: «Nationality είναι εθνικότητα, η ιθαγένεια είναι citizenship, μάθετε και λίγα αγγλικά».

«Δεν πήγατε στον κόπο να την διαβάσετε, μάλλον σας την έφεραν γορούνι στο σακί να την ψηφίσετε» είπε χαρακτηριστικά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέρριψε δε τις κατηγορίες από Τσίπρα για «συμπόρευση» με τον Ούγγρο Βίτκορ Όρμπαν, υπενθυμίζοντας τις επικρίσεις που έχει κάνει σε βάρος του ούγγρου πρωθυπουργού. 

Συγκεκριμένα για το προσφυγικό, ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Είναι τόσο δύσκολο, είστε τόσο όμηρος των συνιστωσών σας, να μιλήσετε για προστασία των συνορών;»

Οι λύσεις στο προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως δεν έχει καν ενημερωθεί για την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής με την Άνγκελα Μέρκελ ώστε να την σχολιάσει.

«Κοιτάξτε και λίγο τα δάνεια στην οικογένεια...»

Στο τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα γύρω από τη σύζυγό του, τόνισε: «Εδώ και δύο χρόνια, μέσα σε σύνδεση με το Μαξίμου έχουν στοχοποιήσει τη σύζυγό μου και την προσωπική μου ζωή. Τα δικά σας φερέφωνα. Ως αποτέλεσμα αυτών των δημοσιεύματων και με αστραπιαία ταχύτητα έγινε φορολογικών έλεγχος σε 48 ώρες για τη σύζυγό μου για το πόθεν έσχες, και τι απεφάνθη η εσιαγγελέας Τσαρουχάκη; Ότι δεν υπάρχει τίποτε και ότι υπόθεση μπαίνει στο αρχείο».

«Δεν τα ξέρατε αυτά;» ρώτησε. «Βρέθηκε η σύζυγός μου να χρησιμοποιείται για τα δικά σας συμφέροντα». «Από την στιγμή που η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, εισαγγελέας υπάρχει, εισαγγελέας δεν είναι ο κύριος Βαξεβάνης ούτε εσείς και σας απαγορεύω να μιλήσετε ξανά για το θέμα αυτό».

«Είναι άναδρο και πρωτοφανές, το κάνετε εσείς προσωπικά, ξέρατε πως η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί αλλά επανέρχεστε», είπε.

Τέλος, με αφορμή τα δάνεια των κομμάτων, άφησε αιχμές σε βάρος του πρωθυπουργού: «Για κοιτάξτε και εσείς λίγο στην οικογένειά σας, τις εταιρείες. Καλό είναι να είστε πιο προσεκτικός όταν έχετε τη φωλιά σας λερωμένη».

«Ρωτήστε τον κύριο Τσίπρα αν στην οικογένειά του υπάρχουν εταιρείες που έχουν ρυθμίσει δάνεια, και με τι όρους, και αν ήταν προνομιακοί», κατέληξε.