Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας μέχρι τις αρχές του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «ευκαρία», όπως την χαρακτήρισε, να μιλήσει για τα θετικά νέα στην οικονομία.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ναρκοθέτησε το δρόμο της κυβέρνησης που ερχόταν το 2015.  «Είχατε το θράσος να προαναγγείλετε τάχα το τέλος των Μνημονίων και κραδαίνατε ως κατόρθωμα την απολύτως προστατευμένη έξοδο στις αγορές. Τι απέγινε η επόμενη απόπειρα να βγείτε στις αγορές; Καταστροφή. Δεν είχατε καμία ρύθμιση για το χρέος αλλά και καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Μόνο περικοπές. Συνειδητά παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι ήμασταν λίγους μήνες πριν από την έξοδο και οι δανειστές έλεγαν ότι η οικονομία έχει εκτροχιαστεί. Όταν καταλάβατε ότι η εκλογική ήττα ήταν αναπόφευκτη ασχοληθήκατε μονάχα με το πώς θα ναρκοθετήσετε την προοπτική της χώρας» τόνισε.

Ο ίδιος μίλησε για απόφαση του Eurogroup με τρία σκέλη: 1. Οριστική ολοκλήρωση προγράμματος. Επιστροφή στην κανονικότητα δανεισμού από αγορές, 2. Ρύθμιση ελληνικού χρέους: Πρόκειται για μια απόφαση που επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας και διαμορφώνει καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία. «Η επιτυχία ό,τι και να λέμε εδώ κρίνεται από τις αγορές. Το καθοδικό ράλι των ομολόγων αποδεικνύει ότι η λύση έγινε δεκτή από τις αγορές και ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή σε αυτές. Εκτός αν πιστεύετε κ. Μητσοτάκη ότι εκτός από τον Μοσκοβισί είναι και οι αγορές κομμάτια αυτής της συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της ΝΔ. Στις 20 Αυγούστου για μεγάλη σας στενοχώρια, η Ελλάδα βγαίνει καθαρά, αμετάκλητα και με ασφάλεια από τα Μνημόνια που η δική σας κυβέρνηση οδήγησε τον τόπο.»

«Εποπτεία όπως και στις άλλες χώρες»

Ο τρίτος στόχος αφορά στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φαντασίωση και απεγνωσμένη επιθυμία» της ΝΔ την ύπαρξη 4ου μνημονίου, ενώ για την εποπτεία μετά τον Αύγουστο, ισχυρίστηκε -σε αντίθεση βέβαια με ό,τι δηλώνουν οι αρμόδιοι στην Κομισιόν, ότι θα ισχύει για την Ελλάδα ό,τι ίσχυε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. «Οι θεσμοί θα συντάσσουν εκθέσεις, αλλά ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στην εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση» συνέχισε.

«Αυτό είναι που δεν μπορείτε να χωνέψετε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τραβήξει τον δρόμο του μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες του λαού. Ο λαός βλέπει ότι επιτέλους υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Δεν προχωρήσαμε σε συμβιβασμό μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα, αλλά με διαρκή και αταλάντευτο στόχο να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, Να κάνουμε την Ελλάδα μια ευρωπαϊκή σύχγρονη χώρα. Η περίοδος εφεξής είναι η πιο κρίσιμη.

Επεξεργαζόμαστε από τώρα τις παρεμβάσεις που επαναφέρουν τη χώρα στην κανονικότητα. το σχέδιο μας είναι σαφές. Πρωτοβουλίες για αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, προστασία εργαζομένων, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Να έχουν όλοι οι Έλληνες σε υψηλής ποιότητας δημόσιο σύστημα υγείας, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης. Περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Θα πρέπει και οι τράπεζες από εδώ και στο εξής που φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης, ακριβώς με αυτό το αίσθημα ευθύνης να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Αυτά συνιστούν για εμάς μήνυμα προς τον λαό ότι το τέλος των Μνημονίων δεν είναι ένα σύνθημα, κάτι αόριστο αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις. Κάθε πολίτης θα πρέπει να δει απτά στην καθημερινότητά του αισθητή βελτίωση. Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα» υπογράμμισε.

Θολώνει τα νερά για τις συντάξεις

Σχετικά με τις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ότι «μάλωσε» -κατά την άποψή του- τον Πιέρ Μοσκοβισί που άφησε ανοικτό το παράθυρο διορθωτικών κινήσεων. Ο κ. Τσίπρας θόλωσε πάλι τα νερά, λέγοντας ότι μπορεί και να μην μειωθούν τελικά οι συντάξεις, κατηγορώντας την ΝΔ ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δίψα για την εξουσία. Μάλιστα επικαλέστηκε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πιέζει τη Μέρκελ να μην δεχθεί περικοπές στις συντάξεις. 

Θυμήθηκε και τον Ευ.Μεϊμαράκη

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θυμήθηκε τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, λέγοντας πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στον α' γύρο είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Όποιες διαφορές και να είχε με τον κ. Μεϊμαράκη, είπε, εκείνος θα τον είχε στηρίξει στην προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Αναρωτιεμαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα αλλά κι πόσο διαφορετική θα ήταν η πορεία της χώρας αν δεν καταφέρνατα να αναβάλλετε λόγω τεχνικής ανεπάρκειας και εκλεγόταν από τον α΄γύρο ο κ. Μεϊμαράκης. με τον κ. Μεϊμαράκη είχα έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Του οφείλω να αναγνωρίσω ότισ τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα έβαλε μπροστά αυτό που είναι εθνικό.

«Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο δεν θα εξευτελίζονταν, θα μου έλεγε ότι εμείς βάζουμε πρώτοι πλάτη για τις συντάξεις. Αυτό είναι το εθνικό. Είστε εγκλωβισμένος σε μια αυτοκαταστροφική στάση, επιζήμια για τη χώρα. Ένας από τους λόγους που οδηγείστε σε αυτή τη στάση είναι ότι φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σας. Γιατί ξέρετε ότι αυτό που έχετε φτιάξει ως στρατηγική δεν μπορεί να σταθεί χωρίς Μνημόνια. Τώρα χωρίς Μνημόνιο οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις γίνονται πιο καθαρές» τόνισε.

Ακραίοι πάλι όσοι διαμαρτύρονται για την Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους διαμαρτύρονται για τη συμφωνία των Πρεσπών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη ΝΔ «για τον επιχειρούμενο διχασμό και την έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής», όπως τόνισε. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει «επιλέξει τη λάθος πλευρά της ιστορίας», παρέα με τον Γκρουέφσκι της ΠΓΔΜ και τον Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Θυμήθηκε και τη Novartis

O πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «δείπνα» με τους ανθρώπους της Novartis, ιδίως τον Κ.Φρουζή, με στόχο να τον κάνουν πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα δεν είναι τσιφλίκι κανενός Φρουζή και Χριστοφοράκου. Η Ελλάδα του χθες, της διαπλοκής και της διαφθοράς τελείωσε» τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του.