«Θερμή» υποδοχή ετοιμάζεται στον πρωθυπουργό, ο οποίος «ανεβαίνει» στη βόρειο Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκέντρωση στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ στην ανατολική Θεσσαλονίκη διοργανώνει για ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία. Ο Φορέας καλεί τους πολίτες να συγκεντρωθούν στις 17:00 με μια ελληνική σημαία στα χέρια, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση το βράδυ στον Λευκό Πύργο.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Ο πρωθυπουργός θα αποφύγει την πόλη, αφού η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι παλαιότερες Σύνοδοι γίνονταν εντός της πόλης, συνήθως στο Μέγαρο Μουσικής. Κρίθηκε όμως σκόπιμο για λόγους ασφαλείας να μείνει μακριά από τους διαδηλωτές.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στις 18:00 και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ, καθώς την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία.

Ο πρωθυπουργός θα ξαναπάει στο ίδιο ξενοδοχείο -μακριά από την Θεσσαλονίκη- την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε για τις 9 Ιουλίου.