Είναι οριστικό: Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν αντί του προσεχούς Μαϊου - όπως ήταν προγραμματισμένο - την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, με απλή αναλογική και η θητεία των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών θα είναι 4ετής (και όχι 5ετής όπως σήμερα). Αυτά προβλέπει ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο-διάδοχος του «Καλλικράτη», που αναμένεται να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει.  

Αύριο, Τετάρτη, το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή και την Παρασκευή ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή, 13 Ιουλίου, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής σε Ολομέλεια, πριν δηλαδή την έναρξη των θερινών τμημάτων.    

Στις πιο πολυσυζητημένες του διατάξεις, το νομοσχέδιο Σκουρλέτη εισάγει την απλή αναλογική, οδηγώντας όπως καταγγέλλουν παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε χάος και ουσιαστική ακυβερνησία Δήμους και Περιφέρειες. Έτσι, όπως γράφει το άρθρο 28 του νομοσχεδίου «το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο».    

Οι Δήμαρχοι, δηλαδή, που δεν θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, δεν θα έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και θα μπαίνουν στη συνέχεια σε κάθε λογής «παζάρια» για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πια ψήφο της αντιπολίτευσης. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, μικρά αριστερά δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκτούν αμέσως πολύ μεγαλύτερο ρόλο και επιρροή στη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών.    

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου μειώνει από 5 σε 4 χρόνια τη θητεία των αυτοδιοικητικών και ορίζει ως ημερομηνία των εκλογών τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου και ως ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων τους την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι σημερινές δημοτικές αρχές και περιφερειακές αρχές θα κάνουν μάλιστα θητεία 5,5 ετών (!), καθώς όπως προβλέπει το νομοσχέδιο «η τρέχουσα δημοτική περίοδος παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019», σε μια διάταξη αμφιβόλου συνταγματικότητας.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ρύθμιση ούτε για το σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής ούτε για την ψήφο των ομογενών. Αυτά σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών τροπολογιών, που μένει να δούμε το ακριβές περιεχόμενό τους.