Μπουρλότο στη φιέστα που έστησε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή με την ομιλία του Ευρωπαϊου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί έβαλε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Επιβεβαιώνονατς σε απόλυτο βαθμό το σαββατιάτικο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» για γαλάζια γραμμή Μακρόν και τέλος στη στρατηγική του «ΝΑΙ σε όλα», ο κ. Χαταζηδάκης πήρε τον λόγο και απάντησε με δριμύ ύφος στους επαίνους του κ.Μοσκοβισί στην κυβέρνηση.

Ακούγοντας τον κ. Μοσκοβισί να λέει ότι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας δεν συνιστά τέταρτο Μνημόνιο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η συμφωνία δεν είναι καθόλου ανώδυνη για τους πολίτες. «Είχε υιοθέτηση σκληρών μέτρων. Υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060, Υπερταμείο μέχρι το 2115, αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι, το cash buffer. Από τη μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία. Τα ίδια είχαμε και πριν. Μπορούμε να το πείτε 'Πιερ, Ευκλείδη, Κωστή'. Όπως θέλετε. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» είπε ο κ. Χατζηδάκης, καταχειροκροτούμενος από τα γαλάζια έδρανα και δείχνοντας ότι η ΝΔ θα τηρήσει διακριτές αποστάσεις από την άποψη ευρωπαίων αξιωματούχων όπου διαφωνεί.

Ο κ. Χατζηδάκης προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων. Σε τόνο ασυνήθιστα υψηλό για το δικό του προφίλ ο κ. Χατζηδάκης απευθύνθηκε προσωπικά στον Ευρωπαίο Επίτροπο καλώντας τον να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο που διακινεί η κυβέρνηση πως οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν.

Ήταν τέτοια η ένταση του κ. Χατζηδάκη, που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενοι ότι η φιέστα χαλάει αποδοκίμασαν τον κ. Χατζηδάκη. «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν μας πείτε ότι θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε όμως για να διαμορφώοσυμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Θέλουμε ισότητα και να υπάρχουν καθαροί χώροι για όλα τα κόμματα. Λυπάμαι που χάλασα την ευτυχία σας» κατέληξε σε αποθέωση από τους Νεοδημοκράτες ο κ. Χατζηδάκης.