Σε ένα μέτρο έχει εντονότατο προεκλογικό άρωμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μετά τη Σύνοδο της ΕΕ -κατά την οποία η Ελλάδα συμφώνησε να δεχθεί από τη Γερμανία επαναπροωθήσεις- πως θα παγώσει η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση.

Υπογραμμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, είχε ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο είχε παρουσιαστεί ακριβώς ως ισοδύναμο της αύξησης του ΦΠΑ - οπότε η απόφαση κάθε άλλο παρά ήταν σίγουρη. 

Μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής, ο Τσίπρας ανέφερε πως «έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα «άδικη αύξηση» του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Ο πρωυθυπουργός επιβεβαίωσε ότι έθεσε το ζήτημα την Πέμπτη και την Παρασκευή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ κονταροχτυπιούνταν για τις πολιτικές επί του προσφυγικού.