Η μη επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί κεντρικό στόχο των κινητοποιήσεων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της Μακεδονίας: Η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να δοθεί στους πολίτες το δικαίωμα να την επικυρώσουν ή να την απορρίψουν, είναι το βασικό αίτημα στο σχέδιο ψηφίσματος που ανέγνωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα. Στο σχέδιο, μεταξύ άλλων, καλούνται η κυβέρνηση και τα κόμματα να μην επικυρώσουν τη συμφωνία, ενώ, παράλληλα, καλούνται όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην αποχωρήσουν και να ψηφίσουν ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Δημοψήφισμα τώρα, για να μην επικυρωθεί στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. "Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Θα συνεχίσουμε ως Περιφέρεια να προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις μας, την μακεδονική κουζίνα, τα μακεδονικά προϊόντα. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα σε καμία περίπτωση και δεν δεχόμαστε για κανένα λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια μακεδονική ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα και όνομα. Δεν θα αφήσουμε τις Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας. Βατερλώ θα γίνουν για εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία" σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε "εθνική υποχώρηση" τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε: "δεν πρόκειται να δεχτούμε το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας". "Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, για να αποτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα" είπε ο κ. Κυρίζογλου. Πρότεινε, ακόμη, τη σύσταση εξαμελούς επιτροπής για το θέμα στην οποία θα συμμετέχουν οι τρεις περιφερειάρχες και τρεις πρόεδροι των ΠΕΔ Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προς στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου διεξάγεται η διευρυμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΠΕΔ, μια γυναίκα αναφέρθηκε σε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Γρήγορα η κατάσταση εκτονώθηκε.

Αγοραστός: «Η ιστορία δεν λέει ποτέ "αντίο", αλλά "θα σε δω αργότερα"»

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα ενώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. «Η κυβέρνηση διένυσε πολύ μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής απ’ αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η συμφωνία, και μάλιστα τη διένυσε σε εθνικά επικίνδυνο δρόμο καθώς εκχώρησε τη γλώσσα και την εθνότητα» είπε.

Και τόνισε: «Η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων είναι ένα δυσλειτουργικό κείμενο, με μεγάλα μειονεκτήματα, σημαντικές ασάφειες και αξιοσημείωτα κενά. Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση διένυσε πολύ μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής απ’ αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η συμφωνία, και μάλιστα τη διένυσε σε εθνικά επικίνδυνο δρόμο καθώς εκχώρησε τη γλώσσα και την εθνότητα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «απολύτως κατανοητή και σεβαστή την αντίδραση της κοινωνίας και τη συναισθηματική φόρτιση που προέρχεται από την ενστικτώδη συνειδητοποίηση ότι διακυβεύονται στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού έθνους αλλά και αυτή η ταυτότητα του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των Μακεδόνων.

Άλλωστε, σπάνια η ελληνική πολιτική ιστορία έχει να επιδείξει τέτοιας έκτασης, έντασης και διάρκειας λαϊκές κινητοποιήσεις που ευαισθητοποιούν το σύνολο του ελληνικού λαού», σημείωσε, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι «δεν είναι αποδεκτοί σε μια γνήσια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία οι προπηλακισμοί, οι αποδοκιμασίες και χαρακτηρισμοί όπως «προδότες».

Ο κ. Κ. Αγοραστός παρέθεσε απόψεις των αείμνηστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου για τη Μακεδονία και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραθέτοντας ένα γνωστό αξίωμα για την ιστορία: «Η ιστορία δεν λέει ποτέ «αντίο» αλλά «θα σε δω αργότερα». Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό, όλοι μας», είπε με νόημα.