Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μαξίμου και στο κυβερνητικό σχήμα μετά και την αιφνιδιαστική αποχώρηση και του δεύτερου βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, εξέλιξη που δείχνει ότι εξακολουθεί το κόμμα του κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα να έχει διαλυτικές τάσεις.

Η κυβερνητική συνοχή εξακολουθεί ωστόσο να δοκιμάζεται τόσο με το Μακεδονικό, που τείνει να εξαφανίσει κοινοβουλευτικά τους ΑΝΕΛ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρεις βουλευτές που ακόμη εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι με την στάση που θα κρατήσουν, πέρα από τους τέσσερις των ΑΝΕΛ, που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα και δεν πρόκειται να αναθεωρήσουν την κομματική τους θέση για ευνόητους λόγους.

Την ίδια στιγμή τα σενάρια περί «συμφωνίας» Τσίπρα-Καμμένου να ρίξουν την κυβέρνηση ώστε να μην προλάβει η παρούσα Βουλή να ψηφίσει την συμφωνία για το Σκοπιανό, προκαλούν νέα ρίχτερ στο κόμμα του Πάνου Καμμένου με τους βουλευτές του να ταλανίζονται μεταξύ της συνείδησής τους και της κομματικής γραμμής, αν και η βουλευτική αποζημίωση για έναν χρόνο ακόμη τουλάχιστον είναι ένα δεδομένο που δεν μπορεί εύκολα κανείς να ξεπεράσει.  

Η κυβέρνηση ωστόσο, με μια εύθραυστη πια πλειοψηφία των 152 βουλευτών, βρίσκεται στα όρια της απώλειας της δεδηλωμένης, γι’ αυτό άλλωστε οι ΑΝΕΛ ζητούν και πίσω την έδρα του κ. Λαζαρίδη, ενώ παρά την χαλαρή δήθεν αντιμετώπιση από τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει» - με έναν δικό του ωστόσο τρόπο στα όρια του αστείου – για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ασχολείται με την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ, και με ανακοίνωσή του ζητά να δώσει εξηγήσεις ο βουλευτής.  

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να έχει… προγραμματίσει την πτώση της, εντείνονται και από το γεγονός ότι αιφνιδιαστικά έρχεται στην επικαιρότητα και το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, όπου είναι γνωστό ότι οι ΑΝΕΛ, έχουν διαφορετική και πάλι άποψη – αν και δεν αποτελεί και… αναγκαστική συνθήκη κάτι τέτοιο καθώς διαφορετική άποψη είχαν οι ΑΝΕΛ και για το Σκοπιανό και για συνεργασίες με όσους ψηφίζουν μνημόνια.

Μια διαφωνία για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, σε περίπτωση που καθυστερήσει να έρθει η συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή, θα δώσει την ευκαιρία στους ΑΝΕΛ να κάνουν το «κομμάτι» τους και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε διάλυση, προκειμένου να «κληρονομήσει» η επόμενη Βουλή τις «καυτές» πατάτες.  

Πάντως, είναι γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την άνεση που δείχνει και παρά το γεγονός ότι δηλώνει μέσω ανακοινώσεων ή μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού ότι δεν ανησυχούν για την συνοχή της κυβέρνησης, προβληματίζεται από την διαλυτική τάση των ΑΝΕΛ σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα από την στιγμή που αλλάζει η κυβερνητική πλειοψηφία και εντείνονται τα σενάρια εκλογών.

Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Λαζαρίδη προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο εξελίξεων που προκαλούν ακραίες συνθήκες πόλωσης, κι όσο καθησυχαστικός κι αν εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, απέναντι στην κοινοβουλευτική αδυναμία που καλείται να αντιμετωπίσει, γνωρίζει πολύ καλά όχι έχει χαθεί η … μπάλα των 180 βουλευτών, σε περίπτωση που θα κληθεί η κυβέρνηση να φέρει την συμφωνία για τα Σκόπια προς ψήφιση στη Βουλή, με διευρυμένη πλειοψηφία.