Μαίνεται ο «πόλεμος» Μαξίμου-Πειραιώς με αιχμή του δόρατος το φυλλορόισμα των ΑΝΕΛ. Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του Π.Καμμένου, Γιώργου Λαζαρίδη, για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, προκάλεσε σενάρια ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα που έμεινε με 152 βουλευτές.

Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του Δημήτρη Καμμένου και οργίαζαν οι φήμες χθες για δύο ακόμη βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι ετοιμάζονται να δουν την έξοδο. Αν οι ΑΝΕΛ στήριζαν την ψήφο δυσπιστίας της ΝΔ για το σκοπιανό δεν θα μπορούσαν την επόμενη μέρα οι Τσίπρας και Κοτζιάς να πάνε στις Πρέσπες για την υπογραφη της συμφωνίας που ήδη παράγει αποτελέσματα. Το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο οι ψηφοφόροι και τα στελέχη των ΑΝΕΛ για αυτό και φεύγουν σωρηδόν.

Το Μαξίμου σε non paper αναφέρθηκε σε «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη που λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας». Την επίθεση απέδωσε μάλιστα στο success story της κυβέρνησης που είναι «η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας και η ελάφρυνση του χρέους που αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ.Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη» όπως υποστήριξαν οι πηγές του Μαξίμου. «Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν» τόνισαν. «Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες.»

Κάλεσαν μάλιστα τον κ. Λαζαρίδη «να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».

Το γαρ της θλίψεως

Άμεση ήταν η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ. «Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν» ανέφεραν οι πηγές της Πειραιώς. «Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», η ΝΔ δεν συζητάει το ενδεχόμενο προσέγγισης του ανεξάρτητου βουλευτή Γ.Λαζαρίδη. Τυχόν κινήσεις διεύρυνσης ή συνεργασιών θα αποφασιστούν στην τελική ευθεία για τις κάλπες όπως φαίνεται.

Στο Βερολίνο

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο θα ρίξει το βάρος στις «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή δυναμική με στόχο τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο. Θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Olaf Scholz μετά την συμφωνία για το χρέος και πριν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το Καλοκαίρι και τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Horst Seehofer που βρέθηκε στο επίκεντρο ενδοκυβερνητικής κρίσης με την κ.Μέρκελ για το μεταναστευτικό.

Άλλες επαφές θα έχει με τον Αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για θέματα προϋπολογισμού/οικονομικών, κ. Ralph Brinkhaus και την Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων κυρία Katja Leikert, τους κ. Christian Lindner και Alexander Lambsdorff, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο, αντιστοίχω, του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP).