Φραστική επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως πήρε μια απόφαση ενάντια στα εθνικά συμφέροντα και πως την ίδια ώρα κατηγορεί την αντιπολίτευση για λαϊκισμό, εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 83-87% των Ελλήνων αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί η κυβέρνηση.

«Σήμερα, υπάρχει μια ομόθυμη καταδίκη της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το Σκοπιανό, έδωσε τη μακεδονική γλώσσα, έδωσε την μακεδονική εθνότητα, την ταυτότητα και ο κ. Τσίπρας έβαλε την υπογραφή του μαζί με τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά σε κάτι το οποίο δημιουργεί τετελεσμένα και εφόσον κυρωθεί είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί» είπε, προσθέτοντας πως οι κκ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς έκαναν ζημιά στη χώρα καθώς χειρίστηκαν το Σκοπιανό με μυστική διπλωματία, έναντι ανταλλαγμάτων που θα δούμε στην πορεία τι φύσεως τελικά ήταν.

«Δεν έχει υπάρξει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία τέτοια απόφαση για τα εθνικά θέματα. Πήραν μια απόφαση ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα και κατηγορούν την αντιπολίτευση για μη σοβαρή στάση και λαϊκισμό. Η οικονομία μπορεί να φτιάξει, στα εθνικά θέματα πολύ δύσκολα αναστρέφεται μια ζημιά» δήλωσε επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτή τη συμφωνία, όποτε και να έρθει στη Βουλή. «Είναι ευθύνη των 153 βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση στη Βουλή και θα δρέψουν τους καρπούς της επιλογής τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική αναντιστοιχία που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μεταξύ μιας εκλεγμένης κυβέρνησης και του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στα επεισόδια και στις ακραίες αντιδράσεις, ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε πως «η κυβέρνηση εισπράττει από τον απλό κόσμο απογοήτευση και θυμό, γιατί θεωρούν ότι με τη στάση της έβλαψε την παράδοσή μας, την Ιστορία μας, τη Μακεδονία μας». Έκανε όμως σαφές πως δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να νομιμοποιήσει κανέναν, ο οποίος θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, που προβαίνει σε βιαιοπραγίες ή σε πολιτικούς τραμπουκισμούς. «Δυστυχώς, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν πολύ εύκολα. Αυτοί ενορχήστρωσαν την εποχή των "αγανακτισμένων", έστρωσαν το χαλί και έδωσαν πολιτικό κάλυμμα σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Εμείς καταδικάζουμε ακραίες συμπεριφορές, προπηλακισμούς, επεισόδια. Είναι έξω από την πολιτική μας κουλτούρα. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στελέχη της ΝΔ υπέστησαν τέτοιες συμπεριφορές. Και τότε, δεν είδα να τις καταδικάζουν όλοι. Κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ τις καταδίκαζαν με αστερίσκο…» είπε.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, ο κ. Τσακαλώτος, δεν πήγε στο Ζάππειο και απέχει επιδεικτικά, γιατί ξέρει τι έχει υπογράψει: 5,1 δισ μέτρα, περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Είναι ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, είναι αντιαναπτυξιακό. Και φτιασιδώνουν επικοινωνιακά μια συμφωνία για επιμήκυνση που είχε πετύχει από το 2012 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Οι πανηγυρισμοί στο Ζάππειο είναι προκλητικοί για τον ελληνικό λαό, γιατί το ΑΤΜ είναι αδυσώπητο. Κάθε τέλος του μήνα συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ξέρουν πολύ καλά τι μπαίνει και τι βγαίνει από την τσέπη τους».