Μια απίστευτη σανίδα σωτηρίας στον Αλέξη Τσίπρα αναζητά ο Πάνος Καµµένος, στην απέλπιδα προσπάθειά του να συγκρατήσει έστω και τα αποµεινάρια από το κόµµα του, που βρίσκεται σε τροχιά πλήρους διάλυσης. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες των «Π», στην κρίσιµη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων την παραµονή της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα ∆ηµοκρατία κατά της κυβέρνησης, ο κ. Καµµένος αποκάλυψε το περιβόητο σχέδιό του: Οταν, τους προσεχείς µήνες, ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγµή να στήσει πρόωρες κάλπες, θα τον ενηµερώσει πρώτο και, έτσι, τότε ο Πάνος Καµµένος θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισµό.

Συνεπώς, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, όπως θα έχει προαποφασίσει ο Τσίπρας, αλλά θα αφήσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες το «προνόµιο» να λένε ότι εκείνοι τις προκάλεσαν, µήπως και συγκινήσουν όσους έχουν αποµείνει από το κοµµατικό τους ακροατήριο! Το σχέδιο αυτό της απελπισµένης δήθεν «ηρωικής εξόδου» δεν είναι το µόνο που αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. στους βουλευτές του.

«∆εν πρέπει να διακινδυνεύσουµε να πέσει η κυβέρνηση, διότι έρχεται η ρύθµιση για το χρέος, έρχεται µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα µέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει ανακήρυξη των ΑΟΖ», τους είπε, αφήνοντάς τους άναυδους µε τις εξαγγελίες αυτές. Πέραν, όµως, του ∆ηµήτρη Καµµένου, που καταψήφισε την κυβέρνηση και στη συνέχεια διεγράφη, οι υπόλοιποι επτά βουλευτές παραµένουν πιστοί στον αρχηγό. Μέσα στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, ωστόσο, Ελενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπαν ότι βρίσκουν θετική τη συµφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, επιβεβαιώνοντας την έντονη φηµολογία ότι «γλυκοκοιτάζουν» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και µε την πρώτη ευκαιρία θα κλείσουν τη «µεταγραφή».

Ο Πάνος Καµµένος επιτέθηκε φραστικά στον κ. Παπαχριστόπουλο µέσα στη συνεδρίαση για τη στάση του αυτή, µε τους καλά γνωρίζοντες τα παρασκήνια των ΑΝ.ΕΛ. να υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα αποφύγει και τη δική του αποχώρηση. Την ίδια ώρα, ο κοµµατικός µηχανισµός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε όλη την επικράτεια -και ιδίως στη Μακεδονία- µοιάζει µε καζάνι που βράζει και έχει ήδη ξεχειλίσει, µε τις αποχωρήσεις µελών και στελεχών να συνεχίζονται κατά δεκάδες καθηµερινά.

Οσο, µάλιστα, αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές και η πλήρης αλήθεια γύρω από τη συµφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, το κύµα οργής και αγανάκτησης στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ. κατά της ηγεσίας του κόµµατος θα φουσκώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι µε απόφασή της η Κεντρική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ. εξουσιοδότησε τον αντιπρόεδρο, Παναγιώτη Σγουρίδη, να ζητήσει από τον Πάνο Καµµένο διευρυµένη συνεδρίαση της Κ.Ε. και της Κ.Ο., αλλά ο κ. Καµµένος, κατά παραβίαση του καταστατικού, αρνήθηκε να το κάνει.    

ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ  

Σε ορισµένες περιφέρειες, όπως είναι πλέον εµφανές, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα µπορέσουν καν να σχηµατίσουν ψηφοδέλτιο, όπως στη Β’ Πειραιά. Εκτός από τον ∆ηµήτρη Καµµένο, η πρώτη επιλαχούσα, η Ειρήνη Μαρούπα, κατήγγειλε τις προάλλες τον Πάνο Καµµένο ως «αρχιπροδόταρο», ενώ η δεύτερη επιλαχούσα, η Αργυρώ Χρυσάγη, δεν έχει παραιτηθεί από την κρατική θέση που έχει και, συνεπώς, δεν µπορεί να είναι υποψήφια στις επόµενες εκλογές.

Ο τρίτος επιλαχών, ο Παναγιώτης Γκιόκας, έχει ήδη αποχωρήσει, όπως και ο επίσης πολιτευτής στην ίδια περιφέρεια Πέτρος Μαυρέας. Ηχηρή ήταν η αποχώρηση του Αθανάσιου Μπέλτσου, πολιτευτή Ηλείας και πρώτου σε ψήφους µέλους του Εθνικού Συµβουλίου των ΑΝ.ΕΛ., που είχε επίσης διατελέσει αναπληρωτής γραµµατέας του κόµµατος. Στην Α’ Θεσσαλονίκης, οι αντιδράσεις είναι πολλές, µε τον πολιτευτή Κωνσταντίνο Κυζιρίδη (είχε πάρει 2.300 σταυρούς) να αποχωρεί, όπως και ο Χρήστος Μπανιώρας.

Από µέλη του Εθνικού Συµβουλίου, ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Μακεδονίας, αποχώρησαν οι Μάρκος Βύρλιος και Χρήστος Αναστασίου. Από τη Συντονιστική των ΑΝ.ΕΛ. στη ∆ράµα αποχώρησε o επικεφαλής του ψηφοδελτίου και πρόεδρος της Συντονιστικής, Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, που είχε έρθει πρώτος σε ψήφους το 2015, αλλά το κόµµα δεν εξέλεξε βουλευτή στην περιφέρεια αυτή.

Στην Ηµαθία, επίσης, η απώλεια της µέχρι πρότινος εκπροσώπου Τύπου των ΑΝ.ΕΛ., Μανταλένας Παπαδοπούλου, που επίσης είχε έρθει πρώτη σε σταυρούς, ουσιαστικά αφήνει τους ΑΝ.ΕΛ. χωρίς ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, η αποχώρηση του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Παναγιώτη Πλακεντά, µαζί µε άλλα 11 στελέχη από τη Συντονιστική τους στην Κοζάνη, αφήνει «ορφανά» τα ψηφοδέλτια στον νοµό, αφού παραιτήθηκαν από τη Συντονιστική οι Μάρκος Βύρλιος, Γιάννης Γκουντιός, Γιώργος Γκολιάς, Απόστολος Καλαϊτζόπουλος, Σπύρος Σπυρίδης, Καρυοφύλλης Τσαµόγλου, Παύλος Τσότσος, Αναστάσιος ∆ιαµαντής, Αναστασία Πράπα και Βασίλειος Χαρακίδας. Θυµίζουµε ότι ο πρώτος σε ψήφους το 2015 Χάρης Κατάνας έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό από το κόµµα.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 23 Ιουνίου 2018